Снимка: архив, Reuters
fallback

Ежегодно повишаване на цената на електроенергията с около 5% е единият възможен сценарий за цената на тока у нас.

Тази тенденция е повлияна от натрупаните в миналото финансови дефицити в енергийния отрасъл, сочи доклад на Световната банка.
Oще по темата


Конкретно: 1,9 млрд. е дефицитът към днешна дата, който трябва да бъде ликвидиран до 2020 година, разясни в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR енергийният експерт Атанас Тасев.

Той определи последите събития около заседанието на КЕВР и скока в цените на газа, тока и топлата вода като "затишие пред буря", от една страна заради загубите вследствие на забраната за износ на електроенергия, а от друга страна, заради критичното, по думите му, състояние на електроенергийната инфраструктура.

Прогнозата на бившия председател на КЕВР Еленко Божков е сходна - за да се компенсират загубите, цената на тока ще продължава да скача, категоричен е той.

"По никакъв начин не се обръща внимание на това, че имаме едно нереализиране на квотите от продажба на емисии. Бяха планирани около 240 млн лева, които трябваше да се получат от продажба на емисии, които да се акумулират във фонд "Енергийна сигурност" и да служат след това за компенсиране на разходи. Заради ниската цена на емисионните квоти, вместо 7,4 както беше планирана, тя се оказа 4,7 евро на квота и се реализират със сто млн. по-малко", коментира Божков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Ганев

преди 6 години

Докато са налице разни партийни *** така ще е . Имало демографска криза - да така е само че това това се решава с НАМАЛЯВАНЕ на цени и това е реалното.Тези бандитски дружества си правят каквото си искат.Интересно до кога ще ни говорят за енергийна борса .....То бива простотия ама .......Радвам се че държавата намалява - то от нея нищо не става.....Да се махаме от държавата и *** да си я оправят.

28

Ганев

преди 6 години

Платените публикации са ясни само че 1. Тоя който използва думичката ДЕФИЦИТ има ли си представа КОЛКО ПАРИ НЕЗАКОННО СА ЗАВЛЯКАЛИ тези ЕРП.2. Докато на тези дружества - разни не им се пречупи гръбнака така ще бъде3. Това са ПОСРЕДНИЦИ но управляващите и разни други са замесени в тая каша4. Тока не трябва да се увеличава а да са намалява.5. Защо все е налице плащането на т.нар. ДОСТЪП ....- целта е крадене на пари. По силата на тая логика - на всяка фирма трябва да се плаща достъп.

27

Анонимен

преди 6 години

Като оная измама в ловеч всеки ден заявяват. изпити какво се оказа два три протокола само се отчитат не искам да питам що

fallback