Снимка: freeimages

Българските плодове и зеленчуци са доста по-различни като вкусови качества от вносните. За да пропътуват няколко хиляди километра, вносните са устойчиви видове и нека не забравяме, че преди 30 години нашите институти са били банка за семена, дори и за Холандия. Това каза биопроизводителят Стоян Симеонов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Българинът търси българския продукт и дори много пъти бива подвеждан с вносни стоки, които му се представят за български. Липсва контролът - ако един производител притежава земя, която може да даде 1 тон домати продукция, той не може да продаде 100 тона домати като произведени от него", каза Симеонов.

България в момента е на второ място в света по брой сертифицирани пчелни семейства. По последни неофициални данни става дума за 230 хил. пчелни семейства. България е един от големите производители на пчелен мед. "Проблемът е, че се изнася за Германия и там се пакетира, за да се достави до крайния потребител. Ние сме производител на суровина", каза от своя страна биопроизводителят Стоилко Апостолов. 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase