Фермерските пазари на Lidl се превърнаха в любимо място за среща на производители на храна, хора на изкуството и ценители на родното. Цветанка Атанасова е от новите участници в инициативата. Нейните уникални бижута от копринени пашкули и аксесоари от вълна бяха представени на клиентите на веригата по време на втория пазар в София миналия уикенд.

“Включих се с голямо желание. За възможността ми сподели приятелка и заради доброто отношение и организацията смятам да се включа отново”, споделя Цветанка.

Тя е завършила керамика, но интересите ѝ са насочени основно към живопис и иконопис. В областта на приложните изкуства се занимава с художествен текстил, а техниките, които използва, са плъстене (сухо и мокро), тъкане и плетиво. 

“Обичам да усвоявам различни техники. Тъка, рисувам. Работя с естествена рециклирана кожа, която ползвам за чантите си например. Изработвам също шапки, аксесоари, кукли, мартеници и други най-различни авторски и етносувенири, като ползвам предимно естествени материали - вълна, кратуни, дърво, кожа”, разказва още Цветанка.

Силно впечатление правят бижутата ѝ от копринени пашкули, които са нещо все по-рядко срещано и трудно се набавят.

“Като излезе копринената буба от пашкула, остава шушулка, която се обработва. Почиствам, оцветявам и оформям цветчета и различни форми за бижута. Комбинирам и вълна, от която правя и други аксесоари като използвам и двата метода за обработка - сухо набиване с игла и мокро плъстене“, споделя още тя и очаква ценителите на красивите вещи и на следвщите издания на Lidl пазарите.

Третият фермерски пазар на Lidl за годината е от 17 до 19 май на паркинга на магазина в Княжево. Участниците в него са 15, като петима ще се включат за първи път. Сред тях са производители на шипков мармалад по стара традиционна рецепта, орехови и лешникови тахани, лимонади, както и телешки и рибен колаген, полезни за кожата и костите.

И този уикенд по традиция ще има миниработилници, в които производителите ще показват и разказват на децата и на всички любознателни посетители как изработват самите изделия и какви са ползите от тях.