Снимка: Булфото, архив

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова не очаква повишение на цените на енергийните ресурси след резултатите от референдума във Великобритания.

Още по темата

"Тази ситуация предизвика определено раздвижване в различни сфери и области. Няма как да бъде по друг начин. От тук нататък, трябва да търсим варианти да се справим с тази ситуация, в рамките на Европейската общност", коментира тя, цитирана от БНР.

Според нея на този етап няма да има скок на цените на услугите.

Тя увери, че след решението на Арбитражния съд за АЕЦ "Белене" ще се търси най-добрия вариант за защита  в максимална степен интересите на нашата страна.

По казуса има няколко варианта - първият е НЕК да заплати и да придобие това оборудване, вторият вариант е да се търси заедно с "Атомстройекспорт" продажба на трета страна и третият вариант е да се
предложи обратно изкупуване на "Атомстройексрот".

Петкова посочи, че за да се стигне до някои от тези варианти или да се вземе крайно решение, трябва да се направи един много задълбочен анализ, защото това са важни неща и трябва да се подходи много отговорно и прагматично.

Тя обясни още, че представители на Националната електрическа компания ще посетят Руската федерация, за да се запознаят с произведеното оборудване за АЕЦ "Белене".

"Съответно нашите руски партньори от Атомстройекспорт, желаят да посетят България, във връзка с оборудване, което се намира на площадката на АЕЦ-Белене", уточни министрът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase