Снимка: архив, Ройтерс

Енергийният министър Теменужка Петкова проведе телефонен разговор с министъра на енергетиката на Руската федерация Александър Новак. Основна тема бе решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между Националната електрическа компания ЕАД и "Атомстройекспорт" във връзка с проекта за АЕЦ "Белене", съобщиха от енергийното министерство.

По думите на Петкова решението на арбитражния съд от 15-ти юни тази година се възприема от българската страна като обективно. Двете страни се съгласиха, че компаниите, които имат отношение по казуса, а именно НЕК и "Атомстройекспорт" следва в рамките на конструктивни преговори да търсят взаимоизгодно за двете страни решение.

Министрите Петкова и Новак потвърдиха, че експерти от двете компании ще осъществят визити в България и Русия, при които да се запознаят на място с изработеното за АЕЦ "Белене" оборудване.

Препотвърдено бе желанието на двете страни да продължат съвместния диалог в областта на енергетиката. Отбелязано бе доброто сътрудничество между български и руски компании в сферата на доставките и транзита на енергийни ресурси.

По отношение на проекта на българското правителство за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“ у нас, Петкова информира руския си колега за продължаващите разговори в рамките на работната група между българската страна и Европейската комисия.

По думите й в момента се идентифицират възможните маршрути и трасета, които са част от концепцията, както и потенциалните източници на природен газ, които да захранват хъба. „Като един от потенциалните източници, разглеждаме руския природен газ“, подчерта тя.

По-рано Петкова заяви по време на блиц контрол в парламентарната комисия по енергетика, че Националната електрическа компания (НЕК) дължи законната лихва по българското законодателство за всеки ден забавяне на изплащането на присъдения иск за оборудването в АЕЦ "Белене".

Според българското законодателство лихвата при просрочия се определя от основния лихвен процент на БНБ (към 1 януари или към 1 юли) плюс 10 процентни пункта.

Според изявленията на Министерството на енергетиката България трябва да плати 550 млн. евро на руската страна по това дело. Изчисленията на Атомстройекспорт обаче са за 620 млн. евро. От руската компания обясняват, че в тях се включва стойността на оборудването, лихви, съдебни такси и адвокатски хонорари.

Пред депутатите енергийният министър уточни още, че за дата на връчване на съдебното решение по иска на Атомстройекспорт се приема 15 юни, когато решението е изпратено по електронната поща на НЕК. Оттогава тече 30-дневен срок, в който двете страни могат да обжалват решението на Арбитражния съд пред съд в Швейцария.

В момента адвокатите и на двете страни анализират казуса и ще преценят дали ще обжалват, уточни Петкова.

За нея обаче, на пръв прочит, решението е обективно, защото първоначално Атомстройекспорт е настоявал за почти 1,2 млрд. евро компенсация за спирането на строителството на АЕЦ „Белене“. Тази сума е била по седем иска и включва и стойността на произведеното оборудване, пропуснати ползи, ескалация на цената и други.

Арбитражът обаче е признал само три иска с претенциите, свързани със стойността на оборудването, което струва 673 млн. евро. Сумата е намалена с платен аванс от НЕК в размер на 84 млн. евро и с 880 хил. евро - част от насрещния иск, който заведе българската страна срещу Атомстройекспорт, признат от арбитража.

Според Теменужка Петкова сега опциите пред страната са три - да платим и да станем собственик на произведеното за ядрената централа оборудване, да намерим купувач за него заедно с конструктора Атомстройекспорт или да възобновим строежа на централата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase