Снимка: архив, Reuters
fallback

274 собственици на малки ВЕИ централи, изправени пред фалит, излизат днес на протест пред парламента.

Причината е в приетите промени в Закона за енергетиката през миналата година, с които драстично бяха намалени от 560 на 100 лв. за мегаватчас преференциалните изкупни цени на електроенергия от фотоволтаичните централи, изградени по Програмата за развитие на селските райони, съобщава "Труд".

Протестиращите настояват Комисията по водно и енергийно регулиране директно да определи нови цени, които да не позволят малките ВЕИ-та да фалират. В момента приходите им не могат да покрият дори удръжките им към електроенергийната система, казват фотоволтаици.

По данни на КЕВР произведената електроенергия за 2014 г. на 274 малки ВЕИ е 0,08% от общото производство, което не дава отражение върху цената на електроенергията за крайния потребител и такса задължение към обществото, обясняват собственици на ВЕИ-та.

При фалита им има риск 1800 души от малките населени места на страната да останат без работа.

Собствениците на малки ВЕИ са разпратили писмо със своите аргументи. В тях те пишат, че малките ВЕИ производители –подпомогнати от ПРСР са в процес на фалит, разходите им многократно надвишават приходите.

"Абсурдът е ,че промяната в ЗЕ ни осигури такъв приход,че той не достига дори да си платим таксите и удръжките към електроенергийната система, като ВЕИ производители", пише в писмото им.

Те допълват, че искат възвращаемост на собствените си инвестиции и покриване разходите по поддръжка и функциониране на централите и възможност за спазване на подписаните договори с ДФ "Земеделие".

Сред уточненията им пише, че при фалит по вина на Държавата на 293 малки ВЕИ подпомогнати по ПРСР (Програмата за развитие на селските райони), няма да бъдат изпълнение целите на програмата, с което Държавата ще бъда санкционирана с глоба в размер на 100 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Invincible

преди 7 години

Пак ви прецакват, как не разбирате? Пишете и се радвате, че ВЕИ-та фалират. Какво се случва всъщност - големите централи по полята, които ги гледате докато пътувате не ги закачат. Свалиха 5 пъти изкупната цена на малките семейни централки, които са 0.08% от производството на ел. енергия, за да фалират и изкупят на безценица. След като попаднат в ръцете на когото трябва ще вдигнат отново цените и всички ВЕИ-та ще са големи. Няма да има малки. Всичко ще е в ръцете на олигархията. Честито. Вие се р

41

Разбирач

преди 7 години

Ами Държавата сега им взема целия приход,а квотите дето ги търгува на техен гръб и им прибира парите! Те за това в Германия плащат на потребитеките,защото като им изтекът договрите има само приход за държавата от тези емисии и за това се плаща. С АЕЦ ще изядем дървото къде ще им сортираме отпадъщите и колко ще плащаме за това...А бе хора вие *** ли сте , това е бъдещето...

40

Разбирач

преди 7 години

Ако искаме и на нас да ни плащат за да ползваме ел.енергия като в Германия само ВЕИ-тат са изхода. А тези малките са най-потърпевши изядоха дървото на големите,принесоха ги в жертва. Те заради тези субсидии,които са от 10% до 50% от общия инв.процес трябва да дабат заплати от 800 лева, централите са им на майната си,няна СОД, трябва охрана, потдръжка. А и сега като Делянчо надроби тази попара да си я сърба ,като ги нагънат от ЕК ,че парите саим заминали на вятъра.....

fallback