Създателката на Cherie Blair Foundation for Women – Шери Блеър, нейният изпълнителен директор Дивия О’Конър и Ивайло Димитров, старши съдружник в правната компания на лейди Блеър (Omnia Strategy LLP), бяха специални гости на работен обяд, иницииран от Smart Lady - програмата на Fibank в подкрепа на жените предприемачи в България. Срещата събра дами с финансирани от Smart Lady бизнеси и участнички в националната програма „Менторите БГ”. Дискутираната тема в столичния Residence Exclusive Club бе „Стимулиране на жените да развиват устойчив бизнес”.

“За мен бе огромно удоволствие да се срещна с общността на Smart Lady и да се запозная с невероятните им истории! Поздравявам Първа инвестиционна банка за тази прекрасна инициатива, движена от иновативното мислене.”, сподели лейди Блеър, адвокат с утвърден международен авторитет и социален предприемач.

Всепризнат защитник на човешките права, тя основава фондацията си през 2008 г. и от тогава с партньорите й променят бъдещето на над 250 000 жени от повече от 100 държави с ниски и средни доходи. С помощта на глобалната си менторска платформа, образователното мобилно приложение HerVenture и тренинг програмите си за жени, Cherie Blair Foundation стимулира женския успех в бизнеса и позитивното му въздействие върху локалните общности, икономики и околна среда.

Мисията да разгръщат потенциала на жените предприемачи чрез достъп до средства, технологии и ноу-хау ги приближава максимално до философията на Smart Lady, чиято общност включва повече от 1100 българки със стартиращи, или вече съществуващи компании. Fibank – една от най-големите банки в България с мажоритарни акционери Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, е инвестирала над 120 млн. лв. в Smart Lady с фокус върху развитието на жените в бизнеса. Освен банкови продукти с преференциални условия програмата им осигурява и достъп до менторски сесии и обучения. Подкрепата на бизнеси с устойчив производствен цикъл е друга ценност, която свързва Smart Lady и Cherie Blair Foundation for Women. Чрез създадения през 2021 г. Sustainable Lady Fund програмата на Първа инвестиционна банка застана зад 12 дами, чиито проекти варират от авиация и търговия, през социални услуги и земеделие, до еко животновъдство.

„Целта на програмата Smart Lady беше да се превърне в доверен бизнес партньор на жените предприемачи. През първите години фокусът ни беше в това да насърчим жените да стартират и развиват бизнес, давайки им не само идеалният продукт, но и подкрепата от която се нуждаят под формата на дамска бизнес общност, обучения и тренинги. В последните години се стремим да стимулираме женското предприемачесто за  устойчив преход  към кръгова икономика, повишавайки дигиталните и бизнес умения на жените предприемачи за преход към устойчив бизнес.”, коментира Илона Станева, директор „Маркетинг и реклама” във Fibank.

С мисъл за отпечатъка на бизнеса върху околната среда се обучават и кандидатките в текущата Национална менторска програма – „Менторите БГ”, подкрепяна от Smart Lady. От старта си през 2023 г. до сега тя е притегателен център за обучение на над 110 участнички, сред които и три дами от Йемен, Афганистан и Украйна, избрани да се обучават в програмата от Върховния комисариат за бежанците на ООН в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase