Снимка: Булфото, архив
fallback

Около 150 милиона евро загуби и 10% спад в броя на туристите по морето. Такива са първите резултати от летния сезон по данни на туристическия бранш. Най-драстично са намалели украинските и руските туристи, по-малко са и германците, почивали в нашите курорти, съобщи Нова телевизия.

Oще по темата
Въпреки спешните мерки на хотелиери и туроператори, сметките показват, че това лято стотици хиляди туристи са похарчили парите си другаде, а не у нас.

Около 200 000 по-малко руснаци са почивали в нашите морски курорти тази година.

Немските са с около 5% по-малко. Пътниците на Летище Бургас са намалели повече от тези на варненската аерогара. На двете летища кацат около 3 милиона посетители. При спад от 10% това са 300 000 души.

Други причини за спада са проблеми с инфраструктурата, скъпите услуги по плажовете и неквалифициран персонал.

За да избегне още по-голям отлив на почиващи, бизнесът заложи на промоции и оферти в последната минута. В противен случай загубите щяха да са още по-драстични, твърдят от бранша.

Хотелиерите и туроператорите прогнозират, че тенденцията за спад на туристи може да се повтори и догодина, но се надяват, че проблемите в Европа ще бъдат решени и руските и украинските туристи ще се завърнат у нас. За това обаче, освен хубаво време и топло море, и туристическият бранш ще трябва да положи още усилия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

195

Анонимен

преди 8 години

Даже не трябва да има никакви туристи по черноморието.Направиха един милион хотели,като чели цял свят ще идва само тука да почива.Навсичко отгоре ни работят със сметки таксиментражии,сервитиори,хотелиери.Рекети на плажа.Нискоквалифициран персонал.Чалга навсякъде.Мърсотия и грубианщина.Крадци и измамници,навсякъде.

194

анонимен

преди 8 години

да оставя панела в люлин и да отида в друг панел на морето и да си платя затова никога

193

Бръм

преди 8 години

В края на всеки сезон другият сезон много тежък, в началото на новият сезон много туристи, ръст, повече пари...... и така всяка година ...ходи ги разбери....

fallback