Снимка: архив Булфото

Около 10% спад на чуждестранни туристи има това лято по Черноморието, обяви Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма, пред агенция "Фокус". По думите му при руските туристи спадът е между 20 и 30%.

"Много се надявахме българските туристи наистина да изберат нашето Черноморие и голяма част от тях го направиха, но с дългогодишните проблеми с летуването по плажовете просто отново се получи така, че имаше много недоволни", коментира той.

"Донякъде българските медии непрекъснато говореха колко хора ще отидат в Гърция, защо Гърция е предпочитана? Мисля, че и българските медии имат една доста сериозна вина за лошото посещаване на нашето Черноморие", каза още Николчев.

Той определи летният сезон 2015 като един от най-трудните.

"В началото на сезона имаше много сериозен отлив от руски, украински, донякъде и от немски туристи. Въз основа на това се наложи голяма част от хотелиерите да намалят бързо цените, за да запълним базата юли и август, което се случи, но реално резултатите, които се получават вече в края на годината, са негативни. Не успяхме да изпълним плана, който си бяхме поставили и реално приходите, които се очакваха да влязат от туристите, които посетиха България", коментира експертът.

По думите му има и отлив на германски туристи, който е бил неочакван за хотелиерите. Николчев заяви още, че намалените цени много трудно ще бъдат повишени отново.

"Да се надяваме, че другият сезон ще бъде доста по-добър", допълни Николчев и заяви, че по Черноморието се предлага продукт, който е на нормални цени и с добро качество.

Ръст все пак има, при израелските туристи. Отчита се и леко повишение при чешките летовници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase