Снимка: архив Булфото

БСП поиска да се подготви финансов модел на проекта за нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй”, преди да се пристъпи към реализацията му. В противен случай партията няма да подкрепи влизането в сила на споразумението с американската компания „Уестингхаус”. Червените обявиха и че не приемат важни управленски решения да се взимат без мандат на партията за това.

С тези решения излезе Националният съвет на БСП след няколкочасово заседание на „Позитано” 20.

Още по темата
За подписването на споразумението с „Уестингхаус” за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй” стана ясно в последните дни на мандата на предишното правителство. Това изненада мнозина, включително и хора в БСП. В последните дни редица ключови фигури в партията атакуваха бившия енергиен министър Драгомир Стойнев за споразумението и обявиха, че то е било сключено зад гърба на партията.

Днешната позиция на червения пленум потвърди това. В приетата декларация социалистите настояват и да се направи анализ и оценка на споразумението, за да се гарантира българският национален интерес и осигуряване на публичност.

„Партията смята за необходимо да се възобнови и продължи работата по проектите за АЕЦ „Белене”, за удължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” и за изграждане на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй”, обяви новият говорител на БСП Атанас Мерджанов. БСП признава и че остава в дълг към българите, които очакваха рестартиране на проекта АЕЦ „Белене”.

В декларацията си БСП отново заявява и че е за недопускане на проучвания и добив на шистов газ на българска земя.

След заседанието на Националния съвет на БСП ексминистърът Стойнев призна, че е получил критики, но е срещнал и разбиране от пленума. В крайна сметка, критики имаше, но аз ясно и категорично обясних, че този проект така е конструиран, че от него да не може да се краде. Той е изцяло прозрачен, изцяло по европейската и световна практика и Националният съвет ни подкрепи”, обясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase