Снимка: БТА
fallback

Стартът на жътвената кампания тази година беше отложен заради продължителните дъждове, които засегнаха тази година реколтата от пшеница, ечемик и рапица. Рисковете са реколтата да не бъде прибрана навреме. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Таня Дъбнишка от Асоциация на земеделските производители в България. Тя уточни, че картината е различна във всеки район на страната.

Наводненията са унищожили 250 хил. декара пшеница, а голяма част от площите са под вода и поне седмица комбайните няма да могат да влязат, за да приберат зърното, предупреди в неделя министърът на земеделието Димитър Греков.

Таня Дъбнишка посочи, че бавенето на жътвата влошава качеството на зърното. Според нея очакванията за реколта от 5 млн. т зърно са били оптимистични, а сега е трудно да се даде прогноза. След като стартира жътвената кампания, ще се изясни с точност колко са площите с полегнали или засегнати от болести посеви.

Като цяло фермерите очакват тази година по-ниски резултати в сравнение с миналогодишната реколта, допълни тя.
Днес в агроминистерството се очаква Консултативният съвет по зърното да обсъди състоянието на реколтата и хода на жътвената кампания, зърнените наличности, тенденциите на пазара. По информация на НАЗ в дневния ред е включена точка за компенсации за напълно пропаднали площи.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 9 години

Кой не прибере реколтата да му се отнемат субсидиите - инак ще я каат на субсидии а митряла ще яде торти!

4

Анонимен

преди 9 години

Боли *** че нямало да има 'Ляб. Цял самун Ляб изяжда бай ***! Аз не съм от неговата порода. Дай ми ракийка със салатка.

3

ФИНАНСОВ ПЪНКАР

преди 9 години

До политолог 6Ние насърчаваме безхаберието и безграничната простотия в управлението на страната!

fallback