Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Рано е да говорим за голям отлив на чуждестранни фирми от българския пазар, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air бившият шеф на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов.

По думите му трябва да се прави разлика между фирмите, дошли в България през 90-те години заради приватизационни сделки, тези, дошли да правят заводи, и тези, които оперират в IT сферата и аутсорсинга.

Стефанов подчерта, че през последните няколко месеца големи чуждестранни компании, занимаващи се с аутсорсинг, са показали ясен интерес и са стъпили на българския пазар. Ето защо тенденцията не бива да се разглежда само като отлив на чужди инвеститори, каза той.

Експертът смята, че това, което обединява фирмите, напуснали българския пазар, е, че са имали дейност, насочена конкретно към вътрешния пазар, а малка част са били с експортното ориентирано производство.

„За инвеститорите е важно обстановката да е тиха, спокойна и предвидима, което не се наблюдава в България през последната година“, подчерта в ефира на Bulgaria On Air адвокатът по инвестиционно право Димитър Владиков.

По думите му ключови фактори в случая са преди всичко икономическата и политическата обстановка. Според него не бива да се подценява и фактът дали и как България се рекламира в чужбина.

„В Азия и САЩ една голяма част от големите играчи в производствените предприятия и банките просто не знаят за България“, коментира Владиков.

В тази връзка Стефанов посочи, че не бива да се изчаква бизнес средата в България да стане перфектна, защото могат да бъдат изпуснати големи инвеститори. Той твърди, че нито една страна в света не предлага перфектни условия за създаването на бизнес.

Според двамата експерти промяната в бизнес средата би отнела години, докато рекламата е по-лесен начин за привличане на чуждестранни инвеститори.

Владиков смята, че е изключително важно да се реши кой точно ще поеме задачата за насърчаване на чуждестранните инвестиции в България, тъй като в момента има няколко субекта, които са заети с това, но "не вършат работата си достатъчно добре". По думите му най-важното е да се създадат ясни правила кой какво върши и какви отговорности има.

Стефанов коментира, че не очаква промени в чуждестранните инвестиции в България спрямо 2013 г., докато Владиков смята, че всичко зависи от промените, които ще бъдат направени в Закона за инвестициите. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

П.Петров

преди 10 години

До Анонимен 9,Брюксел няма пръст в нашето образование, отделно точно с пари от Европа се върши някаква научна работа. Вина за състоянието на образованието имат само и единствено нашите политици, защото *** народ се манипулира и краде по-лесно. Но това е най-малкият проблем. Пари за образование ще се намерят, кадри за 5 години се квалифицират ако има инвестиции и се изпълнят останалите точки - законност, икономическа и политическа стабилност, облекчена работа с държавната администрация.ниска корупция.

11

мангоджери

преди 10 години

в какво да наливат хората, всичко е спукано и от ден до пладне

10

Анонимен

преди 10 години

Трябва забрана на комунизма и всичките му издънки. пълна лустрация, тотална промяна в съдебната система - измитане на всички и създаване на нова такава предимно от чужденци, примерно германци и скандинавци. Електорнно правителство и куп други неща. Последна душка на кавала сме въпреки ниските заплати и данъци, това е недопустимо!

fallback