Снимка: архив, БулФото

Токът за бита поевтинява от 1 януари с 1% през деня и около 10% през нощта, реши окончателно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на закрито заседание днес.

Така клиентите на ЧЕЗ ще плащат 0.14949 лв/кВтч без ДДС за консумирана електроенергия през деня и 0.08508 лв/кВтч без ДДС през нощта.

Още по темата

Абонатите на дружеството в Югоизточна България ЕВН ще заплащат дневна тарифа 0.15327 лв/кВтч без ДДС и нощна 0.08676 лв/кВтч без ДДС.

В Североизточна България новите цени за Енерго-Про са съответно 0.15958 лв/кВтч без ДДС и 0.08862 лв/кВтч без ДДС.

Така за трети път за година регулаторът взема решение за по-евтин ток. Допреди месеци цената на електроенергията се изменяше веднъж годишно – от 1 юли, след февруарските протести срещу монополите обаче цената беше променена два пъти и то все надолу.

Токът поевтиня средно със 7% от март и средно с 5% от август.

За малкия бизнес също има бонус - дневната тарифа поевтинява с 1,5% от началото на 2014 година.

Заради поевтиняването на тока от 1 януари от ЧЕЗ отчитат извънредно електромерите и препоръчват на клиентите си и сами да декларират показанията им в края на декември.

Представителите на трите електроразпределителни дружества се противопоставиха на поевтиняването още при обявяване на намерението на ДКЕВР.

Те предупредиха, че тези решения ще се върнат като бумеранг, защото технологичните им разходи са намалени няколко пъти през 2013 г.

От Независимия синдикат на енергетиците път заявиха, че поредното намаляването на цените няма да реши проблемите в енергетиката и че намаляването на нощната енергия с 10% ще се отрази с 1-2% на крайната сметка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase