Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Приетият от бюджетната комисия данък от 20% върху приходите на ВЕИ централите е скандален, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация Кенет Лефковиц. Той допълни, че предложената идея е минала без дискусия. По думите му проблемите във ВЕИ сектора са резултат от лошото управление.

„Смятам, че с промените продължава това лошо управление, защото се дава силен негативен сигнал на инвеститорите както в сектора, така и като цяло“, коментира Лефковиц.

Той поясни, че инвестицията за производството на един мегават час излиза около 90 евро. Инвестицията е дългосрочна и може да се очаква в период от 10-12 години, коментира още Лефковиц.

По думите на  председателя на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация от задържането на цените на тока губят всички потребители.

„Ако се цели подпомагане на по-социално слаби членове на обществото, може да бъде направено с целеви помощи. Задържането на цените за всички потребители генерира свръхпотребление, неефективност и е загуба за всички, тъй като се изкривява икономиката“, подчерта още Лефковиц.

Той коментира и идеята за изграждането на нов блок в АЕЦ „Козлодуй“. Според него, преди да бъде взето такова решение, следва да бъде направена икономическа обосновка на начинанието, след това да бъдат търсени инвеститори и да бъдат сключвани договори с доставчици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 10 години

a vie kato kradiaxte i gi napravixte tia instalacii sa samo na depytati paraziti yrodi samo vajeto za vas .

12

Анонимен

преди 10 години

Другарю Кенет, ненормално било дснък 20% ли? Ами, нормално ли е ние да ви плащаме инвестициите докато вие и другарите ви обирате печалбата??. Такива като вас направиха зелената енергия мръсен израз!А ако толкова много сте за каузата зелена, ибсталирайте си мощности в задния двор

11

Анонимен

преди 10 години

Не 20, a 50% трябва дa е дaнъкa другарю *** Лефковиц.

fallback