АЕЦ "Козлодуй" прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво. Ще бъде ли изправена България и енергетиката ни пред проблеми?  

"Не е такава ситуацията в този конкретен договор. Той подлежи на предоговаряне и не е срочен. Дори няма изисквания за определен срок години да се доставя това гориво", коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Докогоа ще работят V и VI блок?

"По този начин руснаците вече отказаха да спират гаранцията за употребата на блоковете до края на живота им. Ние се надяваме да работят до 2047-2049 година V и VI блок. Такава е сметката. Имаме едно съгласие на главния конструктор, направено при последната модернизация през 2017-2019 година за V и VI блок, която казва, че те могат да работят още 30 години от онзи момент. Друг е въпросът, че когато наближи краят на срока, в който те имат 10-годишен лиценз, съответно 27-29 година, догодина централата ще трябва да започне процедура по издаване на нов лиценз за нови десет години. Тук настава интересен и тънък момент - как ще продължим живота на тези блокове, без участието на руснаците", допълни Куюмджиев.

По негови думи това е трудна задача, но не и неизпълнима. Преди години, когато украинците са прекратили договорите си с руснаците, те сами са разработили методология. И трябва да се обърнем към тях за помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase