Снимка: БГНЕС
fallback

Той е израснал в елитните кръгове в Буенос Айрес, където е придобил финес и достъп до значими клиенти, които му постлаха пътя към инвестиционния свят и работата със заможни клиенти в големите частни банки в Ню Йорк като UBS и JPMorgan Chase.

Но докато Ернан Арбизу се грижеше за богатствата на своите южноамерикански клиенти, той незаконно взимал милиони от сметките им в двете банки в продължение на години, без да бъде забелязан, пише New York Times.

Нещо повече – Арбизу казва, че редовно „бъркал“ в сметките на своите клиенти в UBS и дори посещавал офиса на швейцарския гигант в Манхатън, за да се увери, че нелегалните транзакции са минали успешно. И всичко това ставало поне година след като той се бил преместил от UBS в Chase през есента на 2006 г.

Забързаният свят на инвестиционното банкиране удари на няколко сериозни камъка през последните месеци, а неговите заможни клиенти бяха засегнати от редица измамни схеми, фалирали хедж фондове и разследване за укриване на данъци от Вашингтон до Европа, пише изданието.

Няколко големи банки бяха засегнати от скандала с Мадоф. Наскоро пък UBS се съгласи да плати 780 млн. долара в сделка с американското Министерство на правосъдието, което обвини банката, че е помогнала на заможни американци да укрият данъци на стойност милиарди долари в тайни офшорни сметки.

Любопитният случай на Арбизу, чиято кариера приключи, когато клиент на Chase разкри и сигнализира за престъпленията му през май 2007 г., хвърля светлина именно върху тази тъмна част от инвестиционния свят и повдига въпроси за контрола, който някои от най-големите финансови институции упражняват върху своите банкери.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Баш Уолстийта

преди 14 години

А пък многоработи за мене и видам, че има много комплексари.

14

Човека Долар

преди 14 години

Аз работя на "Wall Street" и не искам да ми завиждате, а да се амбицирате. Дерзайте и дано постигнете и частичка от моите финансови успехи.

13

Анонимен

преди 14 години

Ти не разбрали, че не ни интересува това, че си оставил кратери на Wall Street, вследствие на финанасовия ти обстрел.Защото всичко това се е случило в психиатрията, и затова бягай да си пиеш хапчетата!!!!!!!!!!

fallback