Снимка: БГНЕС
fallback

Международната боксова асоциация настоя, че има доказателство, че двама олимпийски бойци, за които се твърди, че са се провалили на теста за пола, са били мъже, преди полуфиналните им битки срещу жени.

Един от бойците, Имане Келиф, призова за край на "тормоза" след глобален спор, когато опонентката й в първия рунд се отказа от битката след 46 секунди, за да "спаси живота си".

Хелиф и Лин Ю Тин бяха отстранени от миналогодишното световно първенство след тестове за пола. Валидността на тестовете обаче е оспорена, както и достоверността на ИБА.

25-годишната Келиф от Алжир каза, че проверката на нейния пол "уврежда човешкото достойнство". Тя каза пред SNTV: "Изпращам съобщение до всички хора по света да спазват олимпийските принципи и олимпийската харта, да се въздържат от тормоз над всички спортисти, защото това има ефект, огромен ефект."

Тя добави: "Контактувам със семейството си два дни в седмицата. Надявам се, че не са били дълбоко засегнати. Тревожат се за мен. Дай Боже, тази криза ще завърши със златен медал и това ще бъде най-добрият отговор."

Забраните за участие в световните първенства бяха наложени от ИБА. Асоциацията беше спряна като ръководен орган на спорта от Международния олимпийски комитет (МОК) през 2019 г. и лишена от официалния си статут през юни миналата година заради връзките й с Русия.

ИБА оправда решението си да забрани боксьорите по време на хаотична пресконференция в Париж в понеделник.

Крис Робъртс, бивш офицер от британската армия, който сега е главен изпълнителен директор на асоциацията, каза, че и на двамата бойци са били направени кръвни тестове през 2022 г. и миналата година след оплаквания от треньори и състезатели. Резултатите "демонстрираха хромозомите, които споменаваме в правилата на състезанието, които правят и двамата боксьори недопустими", каза той.

Йоанис Филипатос, бивш медицински председател на IBA, който е президент на Европейската боксова конфедерация, каза: "Медицинският резултат, кръвният резултат изглежда – и лабораторията казва – че тези боксьори са мъже."

Той добави: "Ние не сме против Хелиф, тя е много добра боксьорка. В този случай имаме нужда боксьорът да си сътрудничи с лабораториите."

Умар Кремлев, президент на ИБА и приятел на президента Путин, се появи чрез видеовръзка. "Ако спортистите искат да докажат, че са родени жени, те трябва да го направят сами", каза той. "Те не са направили това. Нямаме документи, които да доказват това. Ако ме обвинят, че не съм мъж, в такъв случай щях да нося всички документи и да премина през всички проверки, за да докажа, че съм истински мъж."

МОК, който казва, че правилата му гласят, че полът се определя от паспорта на спортиста, настоя Халиф и Лин да останат в състезанието. Марк Адамс, говорител на комисията, каза: "Тези спортисти се състезават в състезания за възрастни в продължение на шест години без никакви проблеми. Тези жени имаха право на това състезание, продължават да отговарят на условията за това състезание и се състезават в това състезание."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

272

Анонимен

преди 1 месец

Очаквано се акцентира вече, а и това със сигурност ще е се увеличава, върху името на шефа на бокса-Умар Кремлев и, че е "приятел на Путин". Е, щом е руснак... Запомнете ми думата, това ще е водещ мотив на привържениците и поддръжниците на траверсите в бокса. Преди седмица никой не се говореше за това,може скоро и компромати. Мен ме БХ, има неопровежими факти и МОК си затваря очите трверсите.

271

Батя ви

преди 1 месец

Питайте чичко гугъл за (5-ARD). И за Caster Semenya

270

Анонимен

преди 1 месец

Арабите/мюсюлманите, обрязват момченцата още на 1, 2 годинки. Изглежда май повечко са я резнали и написали в паспорта "жена". Това може лесно да се "уреди" в арабска страна. Или просто ехермафродит. ДПК хромозомите на Халил са мъжки. Трябва да има нова категория за такива. Вместо да убиват нормалните жени в бокса. Ударите които тези същества им нанасят ще оставят неизлечими травми, с тежки последици.

fallback