Снимка: pixabay.com
fallback

"Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме едва на 12 място по ръст на брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата." Това каза в предаването "Неделя 150" по БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Ако искаме да настигнем икономиките от Централна и Източна Европа, трябва да имаме догонващ растеж, а в момента имаме изоставащ растеж, подчерта той.

Бизнесът откроява като главен задържащ фактор липсата на човешки ресурси.

"В средносрочен план ние смятаме, че ако се развиваме с тези темпове, ще са ни нужни 500 хиляди работници и специалисти в следващите пет години, предвид демографските тенденции, миграцията и ръста на икономиката", уточни Велев.

Сред дефицитните кадри той посочи сериозната липса на инженерно-технически кадри, медицински сестри, учители, шофьори, на работещи в туризма и селското стопанство.

"Чуждестранните инвестиции в дялов капитал не растат, а намаляват, тоест, повече напускат страната, отколкото идват. Местните инвестиции също намаляват. Очевидно възможностите за растеж са много по-големи от реализираните в момента", заяви Васил Велев.

Според него у нас "много повече се говори за това как трябва справедливо да се разпредели произведеното, и почти не се говори за това, че може да се произвежда много повече и как да се направи така че да се създава много повече". Това за Велев е по-скоро стратегически разговор, отколкото конкретно свързан с бюджета за следващата година.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обърна внимание върху факта, че съотношението между минималния и максималния осигурителен доход, каквото е било замислено в началото и е било прокламирано, е 1:10.

"Днес трябваше максималният осигурителен доход да бъде 5600 лева, а сега големият въпрос е, че от 2600 щял да стане 3000. Тоест, той продължава драматично да изостава от нивото, на което трябва да се намира", каза той.

"Не разбирам каква е тази фиксация върху размера на максималните пенсии", отбеляза още Манолов, според когото "от друга страна съществува странното усещане, че ако се увеличат максималните пенсии, то пенсиите ще се увеличат, което е точно обратното". Синдикалистът поясни, че тъй като средствата за пенсии са крайна маса, когато се увеличат едни, няма да могат да се увеличат други.

Относно нарушения диалог на правителството с работодателите Васил Велев посочи, че той може би се дължи "на ширещия се популизъм и на състезанието кой да бъде повече обичан, кой да бъде по-голям омбудсман в България". В това състезание, според Велев, участват "както управляващите, така и опозицията, така и омбудсманът, така и синдикатите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

327

До 358

преди 5 години

Глобалният БВП ще расте докато има природен ресурс за това. Населението на света ще се увеличава,храната,водата,енергиини източници и др.блага ще намаляват. Преди да се наситят пазарите голяма война ще разруши световната икономика.

326

Друг икономист

преди 5 години

Отговарям на въпроса на икономиста по-долу. Глобалният БВП ще расте докато се насити пазара в развиващите се страни. След това няма да има нови пазари и ще настъпи застой и рецесия. Логично е да се случи за затворена икономическа система, каквато се явява нашата планета. С други думи: Няма безкраен икономически разтеж в крайна затворена система.

325

Анонимен

преди 5 години

356: А с какво да се отгледат тези деца? Да ги направиш и да ги хвърлиш за смет, така ли? Тук семействата правят по едно дете, "да не странят от хората". Изключително трудно се живее в страната. Преди ненавиждах деленето "провинция" и "София". Отскоро започнах да държа на него. За мен София не е България! И не желая да ме асоцират с нея, по какъвто и да е повод. Не ме интересуват Бронзовата къща, станциите на метрото, концертите, институциите, юпитата, наркоманите. България я няма вече,свикнахме

fallback