Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

България е на едно от последните места в Европа по размер на заплатите. Това отчетоха международните синдикални лидери, които се събраха на конференция в София. Там премиерът Бойко Борисов обеща ръст на средния и минимален доход до края на мандата си.

"Няма друг начин за увеличение на доходи, освен чрез увеличаване на производителността на труда. Тук са замесени както работодателите, така и работниците. Всички други изказвания са популизъм", категоричен бе икономистът Владимир Каролев.

Според него производителността на труда в България расте по-бавно, отколкото заплатите.

"Това засега не е проблем, но в дългосрочен план ще бъде. Производителността трябва да изпреварва ръста на заплатите", подчерта той.

"От 2010 г. насам пропуснахме период, в които да обмислим нова доходна матрица. Българските предприемачи пропуснаха много неща. Ако темата заплати в държавния сектор беше поставена през 2010 г. и постепенно се развиваше, ние днес щяхме да имаме по-голяма конкуренция в цената на труда", отбеляза икономистът Кольо Парамов.

Каролев изтъкна, че без да се проверява дали постоянните протести имат резон, инвестиции няма да дойдат в държавата.

"За да си решим проблемите, трябва бързо да влезем в банковия съюз, еврозоната и да изготвим нов бюджет", допълни Парамов пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

193

Смешници

преди 5 години

Къде видяхте работодатели? Аз виждам само експлоатира и робовладелци.Ставате смешни със вашите идиотизми.Заплатите трябва да се калкилират на час, а не със тъпите ви надници за Х часове. Много скоро ще си работите сами със вашите роднини, ако и те наизбягат от вас:)

192

Анонимен

преди 5 години

Шефовете не мислят, сърдят се ако ние мислим, преработваме по 20 пъти, работим инзвънредно, за да догоним измислени срокове. Каква производителност, Каролев? Да работим и в отпуската, да може шефът да си вземе нов лексус ли? Що не се емете отзад, а?

191

Анонимен

преди 5 години

Франция : 800 евро на месец без да работиш. Месечни разходи осигурени от държавата праснала адекватен данък на богатите. Ясно е, че при такива условия ако не ми плати достатъчно работодателя ще го оставя сам да си бачка.

fallback