Снимка: архив Булфото

Президентското вето върху една от поправките в закона за военното разузнаване, които парламентът прие преди по-малко от месец, мина през комисията за контрол над спецслужбите в Народното събрание.

С решението си депутатите препоръчаха на пленарната зала да отмени текста, който въведе изискване шефът на служба "Военно разузнаване" да бъде единствено военнослужещ на действителна военна служба.

Още по темата

Поправката пряко удари последния началник на службата Йордан Бакалов, който не е военен. Затова веднага след приемането й той подаде оставка.

Военният министър Николай Ненчев обаче не я прие, а премиерът Бойко Борисов поиска президентско вето върху промените в закона, които "свалят" Бакалов от поста. Не след дълго и държавният глава върна изменението и поиска да се върне старото положение.

Предстои и пленарната зала да гласува ветото на президента. За да бъде съборено, ще са нужни гласовете на повече от половината от всички депутати или най-малко 121, обясни шефът на комисията за контрол над спецслужбите Димитър Лазаров.

По време на днешното заседание той и колегите му от ГЕРБ гласуваха "въздържал се", само Методи Андреев подкрепи ветото. Против него бяха ДПС и АБВ, а БСП отсъстваха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase