Йордан Бакалов. Снимка: БТА, архив

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на Закона за "Военна информация" заради текста, според който службата може да бъде оглавена само от военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание.

Още по темата
На първо четене имаше възможност шефът на службата да е и цивилен, но при окончателното приемане на закона депутатите премахнаха тази хипотеза.

Така се оказа, че настоящият шеф на службата Йордан Бакалов трябваше да освободи поста и той подаде оставка.

Военният министър Николай Ненчев обаче не я прие, а и с връщането на закона на парламента, депутатите могат да променят критериите и той да остане директор на "Военна информация".
 
Президентът счита, че няма убедителни аргументи за премахване на възможността тази длъжност да може да се заема от цивилно лице, притежаващо професионален опит в областта на националната сигурност или въоръжените сили, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От 2012 г. досега тази длъжност е заемана от цивилно лице, което не е възпрепятствало служба "Военна информация“ да изпълнява поставените й задачи, смята още Плевнелиев.
 
Определянето на необходимия професионален опит като изискване за заемане на определена длъжност не трябва да бъде самоцел. Този опит следва да бъде съобразен с функциите и задачите, които се възлагат на съответната структура от системата за защита на националната сигурност. На служба "Военна информация“ са възложени задачи, свързани не само с отбраната на страната, а и с националната сигурност, пише в мотивите на държавния глава.

Според него кръгът на дейност на службата по никакъв начин не налага ограничаване на възможността неин ръководител да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание, защото така се въвеждат допълнителни ограничения, надхвърлящи целесъобразността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase