18 души са яли от месото, за което има съмнения, че е заразено с антракс. Трима души от Провадия са консумирали черен дроб и бъбреци от кравата, за която се предполага, че е била заразена с болестта. Наденици, приготвени от починалото животно, са яли 15 души от Девня, с. Страшимирово, община Белослав и Варна, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Още по темата

Съмнителната за антракс крава дава симптоми за някакво заболяване - изкарване на пяна и кръв от устата, и поради това на 7 юли тази година тя е заклана от пострадалия. Още три лица са участвали в клането и разфасоването й.

По време на клането мъжът, който по-късно е починал, си е порязал ръката, но не е потърсил медицинска помощ. Трима души, роднини на починалия, са осъществили последно контакт с него. Това показва проверката на РЗИ-Варна и ОДБХ – Варна във връзка с открития случай на антракс във варненското село Млада Гвардия, Община Ветрино.

Стадото, от което е било болното животно, се състои от 105 овце и 27 крави. Отглеждането на животните се извършвало в стопанския двор на пострадалия, като пашата им била с останалите стада на селото. Близките на починалия - съпругата и синът му, също са участвали в отглеждането на стадото.

Кожата от одраната крава е продадена в Карнобат на Коста Каракачанина, който при разпит в полицията отрича да е купувал кожа.

Предприетите първоначални епизотични мерки от здравните власти са свързани с възбрана извеждането на стадата на паша от цялото село Млада Гвардия до поставяне на имунизация на животните против антракс.

По време на проучването не са получени или установени данни за наличие на други заболели животни в останалите стопанства от селото.

Според проверката закланата крава е одрана от починалия и е разфасована на 4 части. Около осми или девети юли трупното месо е продадено на лице от с. Бозвелийско, община Провадия и е транспортирано до селото с личен транспорт – микробус. В същото село месото е транжирано в склад от други три лица, едното от които е от с.Бозвелийско, а другите две са от Девня. Костите от трупа на животното са изхвърлени на незаконно сметище около с. Бозвелийско.

Транжираното месо по данни на трима от участниците с личен транспорт е пренесено до Варна, кв. "Аспарухово", транжорна "Дари". Те съобщават, че месото е преработено за наденици, като е смесено със свинско месо.

Приготвените наденици са разпределени между участниците. Собственикът на транжорната в кв. "Аспарухово" категорично отрича да е получавал месо и от него да е приготвял наденици.

По данни на здравните власти всички лица са установени - имена, адреси, като подробно е проследено участието им в целия процес.

В момента екип от ОДБХ – Варна и "Гражданска защита" провеждат дезинфекционни мероприятия на нерегламентираните сметища около с.Млада Гвардия и с.Бозвелийско.

Екип на ОДБХ-Варна днес е взел проба от почвата от обора, където се отглеждат животните и от околностите на с.Млада Гвардия за микробиологично изследване. Проверява се и транжорната в кв. Аспарухово", Варна.

Предприети са профилактични мерки спрямо изброените по-горе лица, включващи антибиотична профилактика, указание на ОПЛ за медицинско наблюдение. Относно профилактиката с антибиотици обаче се срещала силна съпротива от страна на лицата, на които е назначена, допълват от здравните власти. В момента екипът, който взема материали, ще проследи и антибиотичната профилактика.

Дадени са указания за дезинфекция на всички транспортни средства и хладилни съоръжения, при които е съхранявано месото.

На всички изброени лица вчера е снета епидемиологична анамнеза, като няма данни за кожни промени и самите те не съобщават за диарични изхождания и болка в дясна подребрена област или други оплаквания типични за заболяването. Епидемиологичното проучване продължава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase