Снимка Марица

Учителят по физическо възпитание в ОУ „Петър Берон“ Любомир Ушеров прекарва три дни в следствения арест. Изведен е от училище, директно от час, пред очите на децата. В двора полицаите му щракват белезниците. Това се случва на 27 март т.г.

„Още в колата полицаите ми казаха „Признай си!“, а аз не знаех за какво става въпрос", разказа днес Любомир Ушеров, пише Марица.

Тази сутрин, точно в 8 часа, започна мирен протест в защита на преподавателя от ОУ „Петър Берон“, който е дисциплинарно уволнен след жалба от родител. В мотивите си директорът Стефан Кичуков е посочил „непристойно и неморално поведение пред и спрямо учениците…., изразяващи се в прегръщане, опипване, пошляпване на ученички, поставяне на ученички да сядат в скута му и т.н“

На протеста днес сутринта се отзоваха и десетки родители на бивши и настоящи ученици. Те носеха плакати „Любомир Ушев е невинен“, „Ние сме с теб“. „Смятате ли, че ако имахме някакви съмнения в морала на господина, щяхме да бъдем тук? Този човек години наред е тренирал децата ни“, риторично попита майка на младеж.

Още когато скандалът гръмнал през март, самите родители започнали да подпитват децата си за нещо подозрително в поведението на господина по физическо. Задавахме им целенасочени въпроси от рода на „Прегръща ли г-н Ушеров момичетата, целува ли ги?“, на което децата реагираха с учудване и неразбиране, разказа друг родител.

Ушеров, на когото му остават по-малко от две години до пенсия, категорично отрича да е правел дори намеци на ученичките си. „Въпросната жалба от родителите на момиче от 7 клас беше след следната ситуация: В час по физическо топката се беше заклещила между мрежата на прозореца и самия прозорец. Пробвахме да я бутнем, но след като не успяхме, избрах най-дребничкото момиче от класа, което да вдигна, за да може тя да свали топката. Нищо друго не се е случило“, категоричен е учителят. Това става в двора на училището, пред очите на целия клас.

Преподавателят твърди, че атаката идва от директора Стефан Кичуков, „може би защото има близък негов приятел, който да заеме овакантеното учителско място“. Казва също, че отдавна е нарочен. От децата чул, че дори имало план някоя девойка уж случайно да седне в скута му, а друга да снима и да разпространят клип.

Любомир Ушеров е носител на приза „Учител на годината“ в училището за 2023 година след анонимна анкета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase