Снимка: архив Булфото

2 418 килограма негодни храни са били бракувани след проверки на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Те са били извършени между 1 декември и 5 януари, съобщи БТА. Бракувани са още 351 хранителни добавки и 55 литра фитнес напитки.

Отделно Агенцията по храните е засякла в склад 10 тона моркови с пестециди.Те обаче не са стигнали до търговската мрежа, защото са били бракувани преди това.

Броят на извършените проверки в този период са 13 292. След тях са били затворени временно или изцяло 13 обекта.

Още по темата
Тези данни изнесе председателят на БАБХ Пламен Моллов.

Той съобщи, че в Агенцията са постъпили и над 300 сигнала за намерени от потребители чужди тела в хранителни продукти. Сред откритите предмети били ножчета, болтчета и други.

Само по новогодишните празници инспекторите на БАБХ са бракували 836 кг храни – най-вече млечни и месни продукти. Причината за спирането от продажба на стоките е най-вече изтекъл срок на годност.

Основните нарушения, които Агенцията констатира по време на проверките, са лоша хигиена на местата, където се произвежда и опакова храната, неизрядни документи за произхода и липса на системи за самоконтрол, обобщи Пламен Моллов.

Средно между 500 и 2000 лева са глобите за установени нарушения, а само за празниците са извършени общо 2042 проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase