Снимка: архив Булфото
fallback

Петко Петков, 53-годишният мъж от Лясковец, който на 14 март откри стрелба по спецполицаи и уби един от тях, не е луд. Експертизата е показала, че той е вменяем, може да ръководи  действията и постъпките си и носи отговорност за извършването на деянието. Това обяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Oще по темата
Трагедията в Лясковец се разигра по време на спецоперация за обезвреждането на Петков заради множество сигнали срещу него. Мъжът се бе барикадирал в къщата си, снабден със сериозен боен арсенал и отказваше сериозен отпор. При престрелката загина командоса Емил Шарков.

Още тогава се роди тезата, че Петков е с лабилна психика. Експертизата сега обаче доказа обратното. „Предстои окончателното привличане и предявяване на материалите на обвиняемия“, обясни днес Сарафов.

След трагедията в Лясковец беше назначена и тройна експертиза на психическото състояние на майката на Петков, Стефанка Савова. Окръжният съд във Велико Търново обаче я отмени. Според магистратите решението за експертизата е незаконосъобразно, тъй като липсват мотиви за необходимостта от назначаването й.

В решението на съда бе посочено и че е налице нарушаване на правата на една от страните.

През април Савова отвори за журналисти така наречената къща на ужасите в Лясковец, където тя и синът живели до стрелбата. Тогава се видя, че стените и мебелите са надупчени с куршуми, има следи от кръв, посипана мазилка и изпочупени стъкла.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 9 години

А кога ще осъдят овчев и главния му секретар?

10

Пълен смях

преди 9 години

Толкова дебати за психично болните след акцията ?!? Че психичното здраве било част от националната сигурност.Всички в списък .А сега какво ? Човека здрав .Като е здрав ,защо е трябвало да се влиза по този начин ? Защо беше нужно да остане жената вдовица ? Кой сега нарушава нац, сигурност-обвинявайки и слагайки всички психично болни под един знаменател и насройвайки "здравото" общество срещу болните.Кой е виновен и кого ще съдят ?

9

ИСТ

преди 9 години

Това е България. Съд на невинният, награда за некадърният гл. секретар. Това е и БСП. Бетонира некадърника за още 5 години. Колко ли полицаи ще бъдат убити.

fallback