Снимка: БТА

Пет са областите, които могат да помогнат за ръст на икономиката през следващата година, обясни икономическият министър Делян Добрев по време на 7-та Годишна среща между държавата и бизнеса.

Ръст на икономиката ще дойде с идването на повече инвестиции. Един от източниците е ОП „Конкурентоспособност”, коментира още икономическият министър. Според него поне 1,5 млрд. лева могат да дойдат от европейските програми в помощ на иновациите у нас.

Освен това много важно е и насърчаването на инвестициите, което може да стане чрез приетите промени в Закона за инвестициите през миналата седмица. Една от мерките например е поемането на социалните осигуровки за големите инвеститори у нас. „Това намалява разхода за човешки ресурси със 17,4%”, допълни още Добрев.

Според икономическия министър ръст на икономиката ще дойде още от стимулирането на вътрешното потребление.

Правителството ще работи още и за активизиране на износа. Това ще бъде и мярка за следващия програмен период, която ще заложи правителството, обясни още Добрев. Той отново отчете, че трябва да се промени структурата на износа и да бъдат подпомогнати експортно ориентираните предприятия.

Туризмът също е сектор, който може да донесе ръст на икономиката. На много места привличането на нови туристи обаче е ограничено. „На "Слънчев бряг" местата на плажа са ограничени на фона на 250-те хиляди легла в хотелите в курорта”, допълни Добрев. Но има ниши, като СПА туризма, които тепърва могат да се използват, смята той.

Икономическият министър подчерта още и възможността за излизането на нови пазари, какъвто е китайският например. При последното посещение на Добрев в Китай беше отчетен сериозен интерес към България като туристическа дестинация.

Още за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase