Симеон Николов. Снимка: Център за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения
fallback

„Това е пробив в системата за национална сигурност, не е само вследствие на водената външна политика и в този смисъл е трудно да се съгласи човек с позицията на премиера Бойко Борисов, че няма пробив в сигурността, тъй като еврейските туристи са по целия свят.

Напротив – навсякъде по света такъв терористичен акт е пробив в националната сигурност, а тук вече е и пробив в европейската сигурност“.

Това каза директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов пред БНР.

По думите на Николов предупреждения за атентати имаме от няколко години. Според него човекът, който е направил това, може да не е преминавал транзитно през България.

„Възможно е да е спяща терористична клетка в България, възможно е да е такава от съседна страна, като си дадем сметка, че такива има в Турция, Гърция и Босна и Херцеговина. Не можем да знаем откъде точно идва ударът“, каза експертът.

„Последствията от този атентат поне за България ще бъдат, че на първо място ще се разделим с подценяването на потенциалната терористична заплаха.

В течение на седмици и месеци ще се изясни откъде идва този терористичен удар, но искам да предупредя да не се съгласяваме прибързано с някакви очевидно пропагандни тези – не е възможно един час след като стана атентатът в България, от Израел да идват официални изявления, че това е дело на Хизбула и т.н.“, каза Николов.

„Надявам се здравният разум да надделее. Ако Израел търси повод за военна операция, най-малкото това е начинът да се злоупотреби, за да отвори вратата за военен удар срещу Иран и да въвлече и нас, международната общност и ЕС“, обясни той.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, който в момента е в Тел Авив заяви, че атентатът е тема номер 1 в Израел. Хората са притеснени, защото от няколко години е имало опити да се организират атентати срещу израелски институции в други държави, но те са били предотвратени, обясни той.

Това е тема, която трябва да ни занимава и ние трябва да вземем мерки срещу такива спящи клетки. Аз съм от 4 дни в Израел, имахме срещи с много представители на различни институции. Първата тема, която повдигат израелските колеги е Иран, какво се случва с ядрената им програма и притеснението им от това Иран да не получи ядрено оръжие, както и желанието за по-сериозни мерки и санкции срещу Иран, каза Ковачев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

DDD

преди 11 години

Аман от експерти! Най-мощната държава в света САЩ води война вече няколко години с тероризма и няма кой знае какъв ефект. Терористи удариха и то доста "по-успешно" Испания и Англия. Редовни и с много повече жертви са атентатите в могъщата Русия. И сега сигурно пак Бойко е виновен! Като се случи нещо подобно все изникват разни мастити експерти и разбирачи. Разберете, че тероризма неможе да се спре лесно - още по трудно е за малка държава с ограничени възможности като България.

60

минавам само

преди 11 години

Всъщност наказателното производство /дело/ е едно и е внесено с обвинителен акт в съда от прокуратурата. В тази връзка как да разбираме, че делата са в 9-та глуха, както се изразявате?

59

Анонимен

преди 11 години

не бързайте с обвиненията! ДПС има достатъчно хора и спящи терористични клетки за извършване на подобен тероризъм! повече от двадесет години никой не им държи сметка какво правят, на какво ги учат, кои организации и за какво им дават много пари! оказва се, че много международни терористи са идвали спокойно в българия на почивка и никой не ги е усетил! а какво са правили и с кого са се срещали никой не знае! нищо чудно атентата да е извършен от родни опозиционни партии, за компромат на правителст

fallback