Снимка: архив Булфото

30% от исканите по закон измервателни уреди вече са поставени в "Лукойл Нефтохим" - Бургас, обяви главният инженер на рафинерията Илшат Шарафутдинов.

"Слагаме прибори в пълно съответствие на Закона за данъчните складове. Измерва се нефтът, който влиза, междинните продукти, които се движат между производствата, както и крайните продукти. Това е пълна отчетност, която редовно се предава на всички държавни институции, които ни правят одит постоянно, в това число и на Агенция "Митници", посочи Шарафутдинов.

Още по темата

Той обясни, че разликата между сега съществуващите уреди и новите е във времето на предоставяне на информацията, без да има намеса на човешкия фактор.

"Това по принцип сигурно е правилно, но никъде още по света не е реализирано и никъде не може да го видим", коментира още главният инженер на комбината.

27 милиона долара ще са необходими, за да бъдат поставени всички измервателни уреди, пресметна той.

На въпрос дали инвестицията в новите измервателни уреди ще окаже влияние на цените на горивата у нас Шарафутдинов обясни, че в пазарната икономика при всяка направена инвестиция се търси възвръщане на вложените средства.

"Няколко пъти сме обяснявали, че основно цените на горивата се определят от пазара и от международните котировки на нефт и нефтопродукти, и затова пазарът ще покаже колко ще струва горивото", посочи той.

Драмата около "Лукойл" се разигра в края на миналия месец, след като по заповед на шефа на митниците Ваньо Танов бе отнет лицензът на "Лукойл" за управление на данъчен склад.

Впоследствие съдът върна лиценза и рафинерията започна отново да произвежда горива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase