Терминалът на „Лукойл Нефтохим Бургас”. Снимка: БТА

„Лукойл“ прави всичко възможно за това работата на рафинерията в Бургас да бъде възстановена възможно най-скоро, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на руската петролна компания.

Предприемаме всички възможни мерки за да бъде възможно най-скоро възстановена работата на предприятието, подчертава представителят на "Лукойл". Той обаче отказа да разкрие подробности за провежданата работа. Работата върви и ще се постараем да ускорим инсталирането на измервателните устройства в завода, каза той.

Агенция "Митници" отне лицензите за данъчни складове на "Лукойл Нефтохим“ на 26 юли. Производството в рафинерията беше преведено в авариен режим и започна спирането му. 

Компанията „Лукойл Нефтохим“ няма да получи лиценз, докато не изпълни законовите изисквания за монтаж на измервателни устройства. „За „Лукойл“ не могат да се правят изключения. Обратното – чакаме от тях обяснения защо не им е стигнала една година, за да изпълнят изискванията на закона, цитира ИТАР-ТАСС думите на премиера Бойко Борисов.

Руската агенция припомня и заявеното от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който беше категоричен, че спирането на рафинерията няма да доведе до проблеми, по-специално със зареждането на самолетите.

Още по темата

При работата си в България „Лукойл“ не е нарушил никакви закони. Рафинерията също не е допускала нарушения, но ще бъде принудително спряна, заяви шефът на „Лукойл България“ Валентин Златев, пише още ИТАР-ТАСС.

Агенцията припомня, че българското правителство ще използва запасите от държавния резерв, откъдето вече бяха деблокирани 1800 тона авиационно гориво. Започнали са преговори и за доставка на горива от Гърция и Румъния, където също има рафинерия на „Лукойл“, посочва ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase