Няма перфектна система, смята Цветлин Йовчев. Снимка: Булфото
fallback

От всяка една служба е възможно да изтече информация. Във всяка служба съществува риск, въпросът е той да бъде сведен до приемливи нива. Това каза председателят на ДАНС Цветлин Йовчев, след като беше изслушан на заседанието на Комисията за контрол на ДАНС.

В петък депутатите от комисията посетиха ДАНС, за да проверят технически как става събирането, съхраняването и контрола върху използването на СРС-та.

По думите на Йовчев няма система, която е перфектна и да е изцяло защитена. Йовчев не коментира дали се оказва натиск върху ДАНС от определени лица или групи.

На въпрос дали той би поел персонална вина и отговорност, шефът на ДАНС отговори: „Разбира се, че не всичко в ДАНС е окей и не може всичко да е на върха. ДАНС е структура, в която, в една или друга степен, имат отражение всички проблеми на обществото. Ние не сме изолирано явление. Не мога да кажа, че сме на върха, но се прави много в тази посока”.

Oще по темата

„Говорим за нерегламентиран достъп до класифицирана информация, но аз все още не мога да кажа дали има такъв и въобще не споменавам за СРС”, каза още той.

Заместник-председателят на ДАНС Иван Драшков от своя страна заяви, че според него е невъзможно от агенцията да е изтекла класифицирана информация. Той все пак направи уговорката, че в ерата на техниката всичко е възможно. Не виждам причина за оставки в агенцията заради докладите на парламентарните комисии, коментира Драшков.

Той отказа да коментира думите на Алексей Петров, че е част от "Октопода", който е използван за дискредитиране на хора. С несериозни неща няма да се занимавам, три години слушам глупостите на различни хора, няма смисъл да ги коментираме, добави той.

 
В ДАНС  да се изградят технически възможности за самостоятелно прилагане на специални разузнавателни средства, препоръча парламентарната комисия за контрол на агенцията. Ротационният  председател на комисията Камен Костадинов посочи, че в момента ДАНС няма технически  възможности за използване на СРС и поради това използва  възможностите на Специализираната дирекция  "Оперативно-технически операции" (СДОТО) в МВР. В комисията са  установили, че няма нормативна регламентация за работата на тези изнесени работни места на СДОТО-МВР в ДАНС.


Нерегламентираното използване на акаунти води до размиване  на отговорността, посочи Костадинов. Ако в ДАНС има  самостоятелен терминал за мониторинг на телефонните разговори,  ще има по-строг контрол и ще е ясно кой носи отговорност,  съответно ще има по-малки възможности за нерегламентирано  използване на класифицирана информация, подчерта той. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

#####

преди 13 години

ako prikrivaneto na kontrabandata i korupcionni shemi za koito se znae ot tezi slujbi i ima srs-ta i razrabotki dokumentirani v papki s grif strogo sekretno i slujbite ne predpriemat saotvetnite deistviq tva kakvo trqbva da ozna4ava 4e kontrabandata pod zakrila na darjavnite slujbi i vis6i politici e srogo zasekretena taina zastra6ava6ta nacionalnata sigurnost li ??????koitrqbva da nosi odgovornost za tova naroda li ???

20

456

преди 13 години

Е така е като баш на ъгъла на " Галерия" няма дюнер - арабите са виновни , няма достатъчно дюнерджийници , а и политиците ни май не ядат дюнери като превантивна мярка против бомби.

19

123

преди 13 години

Хора,разберете едно - БЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ СМЕ МАЛЦИНСТВО!Интересно след 10 г.койще пълни хазната?Може би ***?Или протежетата на Бат ви Бойко пожарникара.Не. ББ иска и президента да е негов човек,за да може да управлява тоталитарно и просташки.

fallback