Снимка: БГНЕС
fallback

Домът на бившия началник на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева е бил претърсен заради разследването, което се води срещу нея за използване на фалшива диплома.

Иззети са компютри, документи, дискове, флаш памети и други.

Скандалът около наскоро освободената земеделска шефка, която до последно кри бременността си и представяше фалшиви болнични листове, гръмна след публикации, че тапията на Илиева за завършена магистърска степен във Висшия институт по техника и икономика в Берлин е фалшифицирана. 

От института официално потвърдиха, че дипломата й е фалшива. От ВУЗ-а изпратиха писма до министерствата на земеделието и на образованието, с които информираха, че не са издавали документ на Илиева нито за магистърска степен, нито за бакалавърска.

Софийската районна прокуратура пък образува досъдебно производство срещу нея. За използване на неистински документ законът предвижда наказание от 3 до 8 години лишаване от свобода.

Oще по темата

Напрежението се нагнети още повече, след като земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" е "засипвала" със сигнали Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, МВР, прокуратурата и ДАНС.

Илиева била изпратила над 400 съобщения за проверки на кандидати по Програмата за развитие на селските райони, като не е уведомявала за това съответните контролни органи у нас.

Тя подала и сигнал срещу самия министър, като твърдяла, че той й оказва натиск да пуска определени проекти по Програмата за развитие на селските райони.

По тази причина Найденов бил подслушван със СРС-та 6 месеца, а самата Калина ходила на срещи с него със записващи устройства. Самият министър каза, че не бил уведомяван за такова нещо.

След бурята от скандали Калина Илиева намери утеха при РЗС. От партията на Янев я защитиха и обявиха, че Мирослав Найденов предлагал подкуп на новия директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Светослав Симеонов в размер на 200 хил. лв., ако бъде изплатен спорен ДДС на четири фирми при една обществена поръчка.

Хората на Яне Янев твърдят още, че Мирослав Найденов е лобирал и натискал определени фирми да печелят обществени поръчки.

Днес от РЗС заклеймиха и претърсването на дома на бившата земеделска шефка. От партията смятат, че акцията на МВР е с цел да се "изземат документите, уличаващи в корупция и източване на фонд "Земеделие" организирана престъпна група от чиновници, чийто тартор е министърът на земеделието Мирослав Найденов".

"Това е пореден опит да бъдат заличени корупционните следи в правителството на ГЕРБ", категорични са от РЗС.

За повече подробности, свързани с корупцията в аграрното министерство, РЗС ще информира Европейската комисия, заканиха се от партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

230

Густав

преди 13 години

Добре де защо не тараш тези,които са я назначили нали те са я сложили да им прави далаверите!

229

Анонимен

преди 13 години

Бог да я прости журналистката, но то само като и види човек фафличките по косата, ще се досети, че се е разминала с магистратурата в Германия. Ей, това си беше чисто женско изказване :)

228

работещ

преди 13 години

Много лесно ги обявихте за луди, тия от ГЕРБ.Хич не са луди те, не е луд тоя, дто яде баницата. Луди са гласувалие за тях. А иначе, картинката се прояснява. Мегакрадецът Найденов урежда свои фирми за европейски и данъчни пари, Калинчето, назначена без никаква диплома от ВУЗ, докладва за него и някои от другите лапачи на европари в Брюксел (защо - тя си знае, вероятно кариера и уреждане на свои), спретват и компромат (лесно - фалшификаторка) и пр. Просто ГЕРБ са същите грабители като БСП-ДПС-НДСВ

fallback