Министър Мирослав Найденов е бил подслушван повече от шест месеца. Всички негови разговори били записвани със СРС от агенти на ДАНС. Причината – сигнал срещу министъра, подаден от бившия ръководител на фонд "Земеделие" Калина Илиева, съобщава „24 часа“.

Тя твърдяла, че той й оказва натиск да допуска определени проекти по Програмата за развитие на селските райони.

Изданието твърди, че тя дори ходела на срещи с Найденов, окичена със записващи устройства.

Сигналът срещу земеделския министър е в един от 400-те имейла, които Калина е пратила и до европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ. Мейлите са пускани срещу крупни фирми от месо- и млекопреработката, зърнопроизводители, животновъди и депутати.

След тях са спрени стотици проекти за близо 200 млн. евро. За много от проектите фермерите вече водят дела срещу фонд "Земеделие".

"Аз първо не знам дали написаното е истина. Не съм уведомяван за такова нещо и не знам за него. Не съм уведомяван и не съм бил викан", заяви пред bTV министър Мирослав Найденов. 

"Не е важно какво Илиева е писала срещу мен. Аз няма как да съм знаел за такова нещо. Не съм се занимавал, не съм мислил за такива неща. Управлявам едно от най-ресурсните министерства. Спокоен съм за това, което върша, и съм убеден в правотата си. Проблемът е това, което е пускала тя за бенефициентите. В последните дни чувам, че са пратени над 400 сигнала до Брюксел. Това вреди на бенефициентите", каза още министърът. 

Още по темата

Той посочи, че не е разговарял с премиера по темата.

„Видяхте, че всичко, което казва тя досега, е лъжа. Не искам да коментирам Калина Илиева. Не гледам на това като действие срещу мен. Това е действие срещу институция, действие срещу бенефициентите“, заяви още земеделският министър. 

„Голяма част от имейлите са били изпращани от нейния персонален компютър и не знам какво точно е разпращала – нито за мен, нито за останалите. Притеснения за себе си нямам, притеснявам се за хората, които сега биват разследвани“, заключи Мирослав Найденов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase