Снимка: БГНЕС
fallback

5% от БВП през 2011 г. да се отделят за образование, а 1% – за наука. За това настояха на протест млади учени.
Протестът за повече средства за наука за следващата година от предвидените 0,2 на сто от БВП беше организиран от "Когито", от Гражданското движение за защита на науката и образованието и от Синдикалния академичен съюз в БАН.

Пред Министерството на финансите протестиращите скандираха: "Дянков – в неплатена".

В момента в много от институтите на БАН учените са по няколко дни в месеца в неплатен отпуск заради недостиг на средства. Основното искане на протестиращите беше ГЕРБ да изпълни предизборните си обещания и науката и образованието да станат приоритет.

Част от протестиращите преминаха по централните улици на София със завързани ръце на въже, на което висяха плакати с надписи "Без наука няма сполука", "Искаме  това, което ни е взето".

Шествието на младите учени започна от градинката пред Софийския университет и достигна до Народното събрание, Министерския съвет, министерствата на образованието, младежта и науката и на финансите, където бяха внесени исканията на протестиращите.

Участниците в протеста не бяха единни в своите искания – от "Когито" настояваха за един процент за наука за 2011 г., а от Синдикалния академичен съюз – за 0,4 на сто от БВП през 2011 г., като до 2020 г. да се постигне един процент от БВП. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

165

ШОПОВ

преди 13 години

ОСТАВЕТЕ ГИ ДА СКАНДИРАТ! ТЕ ТОВА УМЕЯТ! ЩО И НА МАНИФЕСТАЦИЯ ДА НЕ ИЗЛЯЗАТ?!?! А ИНАЧЕ СА УЧЕНИ ,КОЛКОТО Я СЪМ ПИЛОТ!ЩО НЕ КАЖАТ С КАКВО СА ПОЛЕЗНИ НА ОБЩЕСТВОТО ТИЯ ПРОИДОХИ , АМИ САМО ОБЯСНЯВАТ ОБЩЕСТВОТО КАКВО ИМ Е ДЛЪЖНО.

164

Безанонимен

преди 13 години

Абе, образ, поне да беше казал нещо в изказването си, вместо жалки опити да се самовеличаеш. Кой пък го интересува какво работиш (или какво наричаш работа).... Само едно е ясно - не си това, дето се опитваш да се изкараш, дори Czech не пишеш както трябва. Жал ми е за такава смяна, която би имала началник като тебе :)))

163

Good news

преди 13 години

Добрата новина е, че заболяването на Дянков е лечимо. Лошата новина е, че не ще да се лекува.

fallback