Снимка: БГНЕС

Бившият служител в ДАНС Алексей Петров се яви на разпит в Софийската градска прокуратура по повод изнесените данни от доклад на ДАНС.

Единственият коментар на Петров пред журналисти беше, че днешното му посещение в прокуратурата не го притеснява, съобщи БТА.

Очаква се  и други, свързани със скандала около ДАНС, да минат през прокуратурата  до края на деня.

Още по темата

Докладът на агенцията „Национална сигурност“ за корумпирани министри от кабинета „Станишев“, за който Алексей Петров спомена в интервю преди месец, нагорещи политическата обстановка до червено през последната седмица.

В събота премиерът свика специална пресконференция, за да съобщи, че Алексей Петров му е предал доклад на ДАНС.

Документът бил неправомерно изнесен от Министерския съвет от бившия премиер Сергей Станишев.

В понеделник на няколко места в интернет се появиха 26 сканирани страници под заглавието „Я! Доклад!“. В тях се говори за опитите да се създаде паралелна власт за управление на държавата.

Потребителят, качил "справката" в мрежата, носи псевдонима Kamchia.

Заради случилото се ще бъде уволнен ръководителят на секретната секция в Министерския съвет, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Бившият директор на ДАНС Петко Сертов ще бъде отзован от поста генерален консул на България в Солун, на който беше назначен, след като си отиде от агенцията.

Борисов снемал доверието си от него.

"Ако този път всички тези лица не си отидат – от създателите до преносителите и тези, при които е бил документът – по арестите и затворите, нищо добро не чака България", категоричен бе премиерът.

Той каза, че ще изчака решението на прокуратурата и тогава ще вземе окончателно решение за съдбата на ДАНС, но и в момента се обмислят различни варианти.

Според него службата вече е деградирала, а престъпния свят знае методите, движението на документите и как работи системата.

"Тази система трябва да се преконструира наново, тъй като е девалвирала", каза Борисов.

Според премиера за всичко това виновникът се казва Станишев.

"В омразата си към мен и след това към Румен Петков, той заличи и унищожи възможностите на държавата да се съпротивлява срещу организираната престъпност", каза още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase