Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Ливанската въоръжена групировка Хизбула заяви в петък, че преминава към нова и ескалираща фаза във войната си срещу Израел, докато Иран заяви, че "духът на съпротива ще бъде засилен" след убийството на лидера на Хамас Яхя Синвар, пише Ройтерс.

Oще по темата
Синвар, мозъкът на атаката от 7 октомври 2023 г., която предизвика войната в Газа, беше убит по време на операция на израелски войници в палестинския анклав в сряда, ключово събитие в продължаващия година конфликт.

Западните лидери коментираха, че смъртта му е предоставила възможност за прекратяване на конфликта, но израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че войната ще продължи, докато не бъдат върнати заложниците, заловени от бойци на Хамас.

"Днес уредихме резултата. Днес на злото беше нанесен удар, но нашата задача все още не е изпълнена", каза Нетаняху в записано видео изявление, след като смъртта беше потвърдена в четвъртък. „На скъпите семейства на заложници казвам: Това е важен момент във войната. Ще продължим с пълна сила, докато всички ваши близки, нашите близки не се приберат.“

Смяташе се, че Синвар, който беше посочен като общ лидер на Хамас след убийството на политическия лидер Исмаил Хания в Техеран през юли, се крие в лабиринта от тунели, изградени от Хамас под Газа през последните две десетилетия. Той беше убит по време на престрелка в южната част на Газа в сряда от израелски войници, които първоначално не знаеха, че са заловили враг номер едно на страната си, казаха израелски служители.
Лидерът на Хамас Яхя Синвар е бил убит от израелски войски, според Израел в четвъртък.

Военните разпространиха видео с дрон на това, което според тях е Синвар, седнал на фотьойл и покрит с прах в разрушена сграда. Самата Хамас не е направила никакъв коментар, но източници от групата казаха, че индикациите, които са видели, предполагат, че Синвар наистина е бил убит от израелски войски.

Въпреки надеждите на Запада за прекратяване на огъня, смъртта на Синвар може да предизвика враждебни действия в Близкия изток, където перспективата за още по-широк конфликт нарасна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Про Зор Ливий

преди 2 часа

Юдейското лоби в САЩ дава милиарди долари заеми на Украйна, които евреинът Зеленски чинно и тайно изпраща на Израел. Така накрая Украйна вече и ще плаща войните на Израел.

19

Анонимен

преди 2 часа

До Анонимен Личния състав,ако разбере,че няма никакви девици..... ще ползват наште путлеpаси вместо девици. Те за друго не стават, а и ще тренират да посрещат чеченските асвабадители :)

18

Войводата

преди 3 часа

1. ЗА НЕЯ 2. Прави ли ви впечатление? 3. САЩ го закъсаха след ураганите, но за статиите за бившия Израел винаги много наши предатели на партер пред САЩ се активизират 4. Те се опитват да ви внушат, че тук народ нама. Ние сме само територия на ес. Ес било против Русия значи и ти трябва да си против Русия 5. Ще ядат ли бой накрая как си се зъбят ся?

fallback