Снимка: БГНЕС

Преди 5 години лидерът на „Хамас“ в Газа Яхия Синвар надрасква бележка на документ, който е бил сигурен, че египетските посредници ще предадат на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

Поемете „премерен риск с временно спиране на огъня“, пише Синвар на иврит, според бившия съветник по националната сигурност Меир Бен-Шабат.

Малко преди това ръководителят на „Хамас“ е казал нещо подобно на италиански журналист: „Не искам повече война. Искам спиране на огъня.“ Неговата амбиция за обеднялата палестинска крайбрежна ивица? „Можем да приличаме повече на Сингапур или Дубай“.

След отдавна планираното и брутално нападение на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври израелската служба за сигурност разглежда думите му в нова светлина: като част от усилията за създаване на илюзията, че "Хамас", считана от САЩ и Европейския съюз за терористична групировка, ограничава насилието, за да се съсредоточи върху управлението.

Сега израелските служители признават, че около "Хамас" се е появило чувство на самонадеяност. През последните години военните значително намалиха наблюдението на граничната ограда в Газа, като разчитаха на електронни сензори и прехвърляха войски от района за охрана на селища на Западния бряг. Както писа наскоро израелският анализатор Чен Арци Срор във вестник "Йедиот Ахронот" амбициозните анализатори от военното разузнаване предпочитат да се съсредоточат върху Иран и Сирия, защото работата по палестинските въпроси не се смята за екзистенциално важна.

Преобладаващото мнение беше, че "Хамас" е била възпряна и че истинските предизвикателства се крият по-далеч. "Синвар много добре чете израелското съзнание", казва Майкъл Милстейн, бивш ръководител на палестинските проучвания в отдела за военно разузнаване. "Той искаше Израел да повярва, че "Хамас" се концентрира върху стабилността в Газа, насърчавайки гражданските дела. Той насади тази погрешна представа в съзнанието на израелците".

Днес, когато израелските военни превръщат голяма част от Газа в развалини в мисията си да унищожат "Хамас", убивайки повече от 11 000 души в този процес, по данни на управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването, Синвар се очертава като „мозъкът“ на операцията.

Той е главната мишена за убийство, предполага се, че се крие дълбоко в тунел в Газа, "като малък Хитлер в бункер", както се изрази Нетаняху наскоро.

Тъй като атаките от 7 октомври прекрояват регионалната - дори световната - политика, повишавайки риска от по-широка война, е забележително, че динамиката, която ги породи, е на близки врагове. Синвар и израелците се наблюдават и анализират взаимно от десетилетия.

Роден в беден квартал на южния град Хан Юнис в Газа, 61-годишният Синвар помага за основаването на военното крило на „Хамас“ в края на 80-те години на миналия век, когато е в ход първото палестинско въстание. По-късно той поема задачата да изкорени палестинските сътрудници на Израел и е отговорен за убийството на четирима от тях. През 1989 г. израелските военни власти, които по това време все още действат в Газа, го осъждат на доживотен затвор.

Зад решетките Синвар изучава в детайли иврит и израелското общество, като редовно чете вестници заедно с биографиите на ключови израелски фигури. Той също така става безспорен лидер на затворниците от „Хамас“. Според израелски официални лица и бивш активист на „Хамас“, докато е в затвора, той продължава да поръчва убийството на сътрудници - включително един, който лично обезглавява.

Длъжностните лица го описват като хладнокръвен, магнетичен лидер; здрав, снажен мъж, чиято късо подстригана коса и брада вече са предимно побелели. В началото на 2000 г., докато е в затвора, Синвар започва да изпитва главоболие и замъглено зрение.

Откаран е в медицинския център "Сорока" в Беершеба, където хирург отстранява мозъчен тумор и спасява живота му. Бети Лахат, тогавашният началник на разузнаването в системата на затворите, казва в документален телевизионен филм, че се е опитала да използва това събитие, за да го вербува като агент.

"Казах, че държавата Израел е спасила живота ти", казва тя. "Мислех, че мога да го превърна в един от нашите, но той не се интересуваше. Той продължаваше да говори за деня, в който ще бъде освободен. Казах му, че никога няма да излезеш на свобода. Той каза, че има дата: Бог я знае".

Имаше дата. Тя е 18 октомври 2011 г., когато Израел разменя над 1000 палестински затворници за израелския войник, държан от Хамас, Гилад Шалит. Сред освободените е Синвар.

Тъй като той е убивал палестински колеги, а не израелци, и вече не е бил млад, някои израелски служители не възразяват срещу включването му в списъка. Други обаче са против.

"Говореше се, че той не е заплаха", спомня си Милщайн, бивш офицер от разузнаването. "Той не иска да се върне към опасна дейност, забравил е как се планира терористична атака. Опитах се да им кажа, че грешат. Хамас е мисия за целия ти живот. Отне му само една седмица да се върне към връзките и дейността си. Днес Хамас в Газа е Синвар".

Той отново се присъединява към Хамас на висше ниво и до 2017 г. е избран за лидер на групировката за цяла Газа, заменяйки Исмаил Хания, който е изпратен в Катар. "Хамас" и Синвар заблудиха Израел и го накараха да си мисли, че войната не е опция за "Хамас", каза по телефона Акрам Атала, колумнист на вестник "Ал Аям" на Западния бряг, живеещ в Газа. "Това беше сложна кампания за дезинформация, която заблуждаваше Израел, че те се стремят към мир, работници и икономически живот за жителите на Газа."

След нападението през октомври високопоставен служител на Хамас, Али Барака, заяви пред руския държавен канал RT нещо подобно - че групировката се е подготвяла за 7 октомври в продължение на две години, като е заблуждавала Израел, че е "заета с управлението на Газа". Планирането е включвало не само нападението, но и начина, по който Хамас ще управлява след него.

Това беше предмет на конференция в Газа през 2021 г., озаглавена "Обещанието за края на дните", на която Синвар изнесе основната реч. Обобщаващ документ разкрива, че тя се е занимавала с темата какво да се прави с израелските експерти, след като страната бъде победена: "Задръжте за известно време еврейските учени и експерти в областта на медицината, инженерството, технологиите, гражданската и военната промишленост и не ги оставяйте да напуснат с техните знания и опит."

Въпреки че служители на Хамас никога не са разговаряли директно с израелските власти, Синвар работи чрез посредници, за да убеди Израел в добрите намерения на своята групировка. Като част от тези усилия той си сътрудничи с Палестинската власт за договаряне на израелски разрешителни за работа за около 18 000 жители на Газа, което им позволява да работят като дневни работници в Израел.

Според израелски служители по сигурността именно някои от тези работници са изготвяли карти на общностите и списъци на местните семейства, за да ориентират бойците на Хамас преди 7 октомври.

След нападенията Синвар не е правил никакви изявления и не е говорил с пресата. Междувременно, на 130 километра от мястото на нападенията, на стената на Министерството на отбраната в Тел Авив виси плакат. На него са изобразени десетки командири на "Хамас" с нарисувани линии през лицата на убитите. Планът е плакатът да бъде запълнен със знаци. Името на Синвар е най-отгоре.

Още анализи - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria