Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Геноцидът, извършващ се в ивицата Газа пред очите на всички, е един от историческите позори на цялото човечество. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, отговаряйки на въпроси на журналисти на борда на самолета след завръщане от пътувания до Албания и Сърбия, пише Анадолската агенция.

Oще по темата

Турският лидер благодари на британския музикант Роджър Уотърс и бившия гръцки министър на икономиката Янис Варуфакис за изразената им позиция по отношение на израелския геноцид в ивицата Газа.

„Геноцидът в Газа се случи пред очите на всички и зае своето място сред историческия позор на човечеството. Тези, които днес подкрепят ционистката терористична организация, наречена Израел, ще носят белезите на този срам от поколение на поколение. Някои от темите на последното ни изказване пред хората веднага бяха отразени в израелските медии. Те бяха силно разтревожени. Израелските вестници веднага се напълниха със заглавия за мен. Разбира се, няма да искаме тяхното разрешение. Направихме необходимото. Чуваме плача на майки, загубили децата си. Но ционистки Израел няма такъв проблем“, отбеляза Ердоган.

Турският лидер също изрази необходимостта от продължаване на усилията, насочени към търсене на отговорност на Израел.

„Трябва да развием това разбиране и в западните страни. Ние ще продължим да правим всичко необходимо, чрез закон и дипломация, за да държим Израел отговорен за геноцида“, каза още Ердоган. „Израел представлява най-голямата екзистенциална заплаха за регионалния и глобалния мир. Тези, които поемат върху себе си отговорността да поддържат световния мир, трябва да сложат край на тази заплаха."

Турският лидер обърна внимание и на израелските атаки срещу Ливан, Бейрут и Дамаск.

Според президента Израел е насочен не само към стабилността на Палестина и Ливан, които избира за цели, но също така се опитва да гарантира, че пожарът, който избухва там, ще се разпространи в целия регион.

„Израелската агресия не може да бъде пренебрегната. В момента, с помощта на нашето разузнаване, ние, разбира се, държим под контрол всички стъпки от А до Я, които Израел е предприел или може да предприеме по отношение на Турция“, каза той.

В същото време турският лидер каза, че мечтите на Нетаняху и неговата банда ще се превърнат в кошмар и Палестина ще бъде свободна, както Ливан ще остане свободен.

„На всяко късче земя, върху което положат окървавената си ръка, те ще срещнат справедливата и благородна съпротива на смели хора, защитаващи родината си“, заключи той.

Турският президент коментира и ситуацията в Сирия.

„Човечеството трябва да се противопостави на добавянето на повече към тях. От самото начало на гражданската война в Сирия казах, че уважаваме териториалната цялост на Сирия. Използвахме всички дипломатически средства, за да защитим сирийския суверенитет. Всяка стъпка, предприета от Турция, помогна за намаляване на напрежението в региона и проправи пътя за намиране на решение“, допълни Ердоган.

Според президента ефективното използване на дипломатическите канали днес може да предотврати ескалацията на конфликта.

„Ще продължим да работим за възстановяване на единството на Сирия и постигане на мир и спокойствие. Ще засилим усилията си за създаване на справедлив, достоен, постоянен и всеобхватен мир в Сирия. Ние ще отстояваме незабавен и траен мир в Сирия, както и навсякъде другаде, ние ще отстояваме мир“, заключи Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Спрете ислямски Лъжи

преди 4 дни

Крайно време е Израел да осъди за престъпления срещу правосъдието всички антисемити като ислямските терористи, защото са нагли лъжци и измамни клеветници като ислямски терорист. лидери особено диктатори от Иран, Палестинска автономия, Ливан, Турция и др джихадисти и подкупените от тях протерористи медии ООН ЕС Международен съд в Хага незаконно свързани с ислямските терористи извращаващи правосъдието политици които измамни приписват на Божия народ Израел ислямските престъпления срещу Израел

56

Българинъ

преди 6 дни

Абе, джанъм, ко стана с флотилията от 1000 гемии дето щеше да пускаш на 8-ми Октомври "солидарно" със зверската атака на Хамас от Газа? За разлика от теб, Хизбалла и Хутите се включиха активно. Междувременно Хамас е смазан и Газа срината, Хизбалла унищожен и Бейрут е Газа 2.0, Хутите втори път гледат фойверки, Иран се окопава под земята. Султана с отомански мераци само цвили на умряло... Биип. Биип.

55

Стига бре!

преди 6 дни

Като гледам коментарите с отчаяние установявам,че българите не сте мръднали и сантиметър в познанията по собствената история!Все още витае духът на правешкия професор и велик стратег! Хората Интернет създадоха,отворете и четете бре!Стига сте тровили собственото и това на децата си съзнание и памет с измислените от псевдоисториците исторически ,,истини"!!!!

fallback