Снимка БГНЕС
fallback

Над 50 души са били убити, а повече от 150 са били ранени при израелски атаки в Ливан през вчерашния ден, съобщиха от здравното министерство в Бейрут.

На среща на израелския кабинет по сигурността премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че който атакува страната му, може да очаква отговор, след като Иран предприе ракетно нападение по израелската територия. Техеран изстреля около 200 ракети при атаката, която според информациите е била наредена лично от върховния лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей. Нападението завърши без жертви, но Нетаняху обеща, че Техеран "ще си плати".

Въздушното пространство на Израел вече е отворено, след като повечето от ракетите бяха прехванати от противовъздушната отбрана. Ирак също отвори небето си за полети, но това над Йордания продължава да е закрито.

Ирански представители  предупредиха, че във въздушното пространство на Иран съществува зона в близост до конфликт и подчертаха, че авиокомпаниите трябва да имат това предвид. Зоната се намира над западните и южните части на страната, основно в близост до Ирак, Кувейт и Турция. Авиационните власти на Ислямската република заявиха, че са наясно, че това ще засегне въздушния трафик, но компаниите трябва да знаят, че има риск от военни действия.

Иранските въоръжени сили пък отправиха предупреждение, че ще атакуват "бази и интереси" на поддръжниците на Израел в Близкия изток, ако те решат да се намесят директно в ущърб на Техеран. Според военните, всеки израелски отговор на ракетното нападение ще доведе до сериозни разрушения на израелската инфраструктура.

Множество световни лидери реагираха на случилото се. От американския Държавен департамент призоваха всеки народ по света да се присъедини към тях в осъждането на нападението. Британският премиер Киър Стармър заяви, че Лондон застава зад Израел и Иран трябва да спре с атаките. Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел, каза, че е нужно незабавно прекратяване на огъня в региона, тъй като съществува риск той да влезе в опасен цикъл от нападения и атаки за отмъщение. Испанският премиер Педро Санчес също отправи призив за слагане край на спиралата от насилие и призова за въздържаност. Френският министър-председател Мишел Барние определи ситуацията в Близкия изток като изключително сериозна. Германският външен министър Аналена Бербок отправи остро предупреждение към Иран, като заяви, че опасната ескалация води целия регион "още повече в бездната".

Дискусия за ситуацията в Близкия изток ще има по-късно днес в Съвета за сигурност на ООН. Спешната среща е по искане на Израел и Франция.\БНР

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

Дивуй

преди 5 минути

До117.Ама толкова ли е малко мозъчето ти ,че написа тая глупост?Айде умнико кажи , ако извадим САЩ от уравнението колко време ще оцелее любимия ти Израел?.

117

offf

преди 27 минути

Хахах, иран са 80милиона а израел 8, и въпреки това от 30 години създават проксита и не смеят да им скочат :Д Краят на аятоласите ми се струва е много близо

116

Анонимен

преди 1 час

НАТО приключва - турците ще помогнат на Иран срещу Хамериканците, които всъщност са в НАТО, както и турците - е това е передастия!

fallback