Снимка: БГНЕС/ EPA

Цените на петрола скочиха с над един долар в сряда поради нарастващите опасения, че напрежението в Близкия изток може да ескалира, потенциално прекъсвайки добива на суров петрол от региона след най-големия военен удар на Иран срещу Израел, пише Ройтерс.

Фючърсите на Brent скочиха с $1, или 1,36%, до $74,56 за барел, докато американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) скочи с $1,07, или 1,53%, до $70,9 в 03:30 GMT. По време на търговията във вторник и двата бенчмарка на суровия петрол скочиха с повече от 5%.

"Петролните пазари до голяма степен се фокусираха върху разказа за отслабване на глобалната икономическа перспектива, което намалява търсенето на гориво", каза Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova. "Все пак скалата бързо се насочи към страховете от прекъсване на доставките на петрол в Близкия изток, след като Иран изстреля балистични ракети срещу Израел", каза Сачдева.

Иран коментира рано в сряда, че неговата ракетна атака срещу Израел е приключила, като изключи по-нататъшни провокации, докато Израел и САЩ обещаха да отвърнат на Техеран, тъй като страховете от по-широка война се засилиха.

Техеран каза, че всеки израелски отговор на атаката, която според Израел включва повече от 180 балистични ракети, ще бъде посрещната с "огромни разрушения".

Съветът за сигурност на ООН насрочи заседание за Близкия изток за сряда, а Европейският съюз призова за незабавно прекратяване на огъня. Прякото участие на Иран, член на ОПЕК, повишава перспективата за прекъсване на доставките на петрол, казаха анализатори от ANZ в бележка, добавяйки, че производството на петрол в страната е нараснало до шестгодишен връх от 3,7 милиона барела на ден през август.

"Една голяма ескалация от страна на Иран рискува да въвлече САЩ във войната", каза Capital Economics в бележка. "Иран представлява около 4% от световния добив на петрол, но важно съображение ще бъде дали Саудитска Арабия ще увеличи производството, ако иранските доставки бъдат прекъснати."

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase