Снимка: БГНЕС
fallback

Само споразумение за спиране на огъня в Газа, постигнато в хода на очакваните тази седмица преговори, би възпряло Иран от пряко отмъщение срещу Израел за убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания, заявиха трима високопоставени ирански служители пред Ройтерс.

Иран се закани да отговори сурово на убийството на Хания, което беше извършено по време на посещението му в Техеран в края на миналия месец и за което обвини Израел, който не е потвърдил или отрекъл тази информация. Военноморските сили на САЩ изпратиха военни кораби и подводница в Близкия изток, за да подсилят израелската отбрана.

Според високопоставен ирански служител по сигурността, Иран, заедно със съюзници като "Хизбула", ще предприеме директна атака, ако преговорите за Газа се провалят или ако прецени, че Израел ги протака. Източниците не посочват колко време Иран ще остави преговорите да напреднат, преди да отговори.

Заради повишения риск от по-широкомащабен военен конфликт в Близкия изток след убийствата на Хания и на командира на "Хизбула" Фуад Шукр, през последните дни Иран води интензивен диалог със западните държави и САЩ относно начините за определяне на ответните мерки, посочват източниците, които са пожелали анонимност заради деликатността на въпроса, пише Guardian.

В коментар, публикуван във вторник, посланикът на САЩ в Турция потвърди, че Вашингтон иска от съюзниците си да помогнат за убеждаването на Иран да намали напрежението. Три регионални правителствени източника са дали информация за преговорите с Техеран за избягване на ескалация преди тези за прекратяване на огъня в Газа. Те трябва да започнат в четвъртък в Египет или Катар.

"Надяваме се, че нашият ответен удар ще бъде планиран и изпълнен по начин, който да не навреди на потенциалното прекратяване на огъня", се казва в изявление на мисията на Иран към ООН в петък. Във вторник иранското външно министерство заяви, че призивите за сдържаност "противоречат на принципите на международното право".

Два източниците посочиха, че Иран обмисля да изпрати свой представител на преговорите за прекратяване на огъня, което би било първото от началото на войната в Газа.

Представителят няма да присъства на срещите лично, но ще участва в задочни дискусии, за да поддържа линия на дипломатическа комуникация със САЩ, докато текат преговорите. Официалните лица във Вашингтон, Катар и Египет не отговориха веднага на въпросите дали Иран ще играе непряка роля в разговорите.

Високопоставени източници, близки до ливанската "Хизбула", заявиха, че Техеран ще даде шанс на преговорите, но няма да се откаже от намеренията си да отвърне на удара.

Прекратяването на огъня в Газа би дало на Иран прикритие за по-малък символичен отговор, каза един от източниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Българинъ

преди 1 месец

На 6/10 беше навечерието на мирен договор Израел-С.Арабия. За да осуети мира, Иран нападна Израел. На 7-ми от Газа чрез Хамас и Ислямски Джихад, на 8-ми от Ливан и Сирия чрез Хизбалла, на 9-ти от Йемен чрез Хутите, на 10-ти от Ирак чрез иранските милиции. Оттогава Иран яде заслужен и непропорционален бой на седем фронта. Хамас и Ислямски Джихад са смачкани в сринатата Газа. Хутите не смеят да гъкнат след отговора на Израел. Хизбалла и Иран са следващите и те го знаят. А

48

Тъй

преди 1 месец

Няма как Ташунко Сапа и Петкан Дивака да накажат или уплашат Джон и сие....

47

Бог мрази антисемити

преди 1 месец

Иранският престъпен джихадистки режим с неговите многобройни терористични групи като ООП Хамас Джихад ИДИЛ Хизбола Хути и др неонацистки геноцидни престъпни срещу човечеството са виновни за всички ислямски сатанински зли престъпления срещу Божият свят народ и земя Израел и няма за какво да отмъщават на Израел който още не е въздал на терористичните им групи и само Бог е Спасител на Израел не измамните грабителски незаконни ООН про-терористични антисемитски сделки основани на ислямски лъжи

fallback