Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четирима души бяха убити, а осем ранени при експлозия на автомобил в централния израелски град Рамла при очевидно гангстерско нападение, съобщиха лекари и полицаи пред АФП.
Лиад Авиел, говорител на медицинския център “Асаф Харофе“ в централен Израел, заяви, че “скърби за смъртта на четирима души, ранени при инцидента в Рамла“, и добави, че други шестима пострадали са на лечение там.

Израелската полиция заяви, че е започнала разследване на причината за експлозията, за която се предполага, че е свързана с “криминален конфликт между престъпни фамилии в арабския квартал“.

Крайнодесният министър на националната сигурност на Израел Бен Гвир посети мястото на експлозията и заяви, че полицията “ще продължи да се бори с това престъпление с всички средства, с които разполага“.

“Но предупреждавам: престъпността в арабската общност изисква по-широки инструменти и по-широки правомощия“.

Израелската служба за спешна медицинска помощ Маген Давид Адом съобщи, че автомобилът е “избухнал, докато е бил паркиран на тротоара в близост до магазин и жилищна сграда“ в Рамла.

“В резултат на експлозията няколко минувачи бяха ранени от взрива и шрапнелите“, се казва в изявление на спасителя Бени Коен.

“Горящият автомобил е бил паркиран до входа на магазина, което е попречило на хората в магазина да излязат.

“Преместихме ранените, които лекувахме, далеч от мястото на пожара... Спасените пострадали бяха в безсъзнание и нашите екипи започнаха разширени реанимационни усилия и ги транспортираха до болници в критично състояние.“

Лиат Коен, друг парамедик на мястото на инцидента, заяви, че сред пострадалите в безсъзнание са едномесечно бебе и 50-годишна жена.
Всички те са пострадали от вдишване на дим и са били транспортирани до болница, каза той.

“Казват ни, че става въпрос за уреждане на лични сметки, но експлозия в центъра на града по обяд в претъпкан район, това е безумие“, заяви пред АФП Джудит Туати, жителка на Рамла и майка на седем деца.

“Децата ми бяха там само час преди това“.

Разположен на изток от търговския център на Израел Тел Авив, Рамла е град със смесено население, в който живеят както евреи, така и араби.
Арабските общности в Израел отдавна се оплакват от насилие, свързано с организираната престъпност.

Организации като Центъра Мосава - организация с нестопанска цел, представляваща арабите в Израел, твърдят, че на това насилие трябва да се обърне повече внимание от страна на правителството. / БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase