Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Регионалният съвет на Рамат Негев, който обхваща близо една пета от територията на Израел, се готви да приеме десетки хиляди евакуирани в случай на ескалация на напрежението по северната граница. В планът се предвижда изграждането на палатков град с легла и матраци, които вече са закупени, съобщава ynetnews.com.

Съветът очаква, че хиляди израелци ще се евакуират сами в Негев - "ход, който ще усложни управлението на ситуацията"."Поради тази причина създадохме звено за управление на евакуираните, чиято цел е да помогне на населението, пристигащо в региона", обясниха властите.

Нета Ягел, жителка на кибуца Сде Бокер и ръководител на звеното за управление на евакуираните, обясни: "Звеното включва представители от отделите за социално подпомагане, образование и здравеопазване, както и представител от Главното фронтово командване на израелските въоръжени сили (IDF)”, пише още “Труд”.

Ягел каза, че това трябва да е държавно усилие. “Правителството ще го управлява, но разбираме, че може да има и независими евакуации, които не са координирани от властите. Всяка общност ще има представител, отговорен за приемането на евакуираните. Това ще ни позволи да създадем организиран регистър на евакуираните и техните подробности, и тогава нека да разгледаме въпросите, които трябва да бъдат анализирани от областния съвет", поясни тя.

Упражнение по симулация на сценарий за масова евакуация

Преди две седмици аварийното командване на съвета проведе учение, симулиращо сценарий за масова евакуация. "Смятаме за наш морален дълг и наша привилегия да приветстваме нашите братя и сестри, които са станали бежанци в собствената си страна", каза ръководителят на съвета Еран Дорон.

"Евакуацията на хиляди хора от севера е реалистичен сценарий и би било по-добре да сме се подготвили за него преди шест месеца. Приветствам практическите усилия на командването на вътрешния фронт на IDF за справяне с много сложно предизвикателство, което може да се случи на всеки момент", добави той.

Хизбула: "Изчакването е част от стратегията за отмъщение"

След убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания и командира на Хизбула Фуад Шукр, Израел очаква контраатака. Според лидера на Хизбула Хасан Насрала изчакването е част от стратегията за отмъщение.  В дългоочакваната си видео реч Насрала каза, че отговорът на убийството на командира на Хизбула и лидера на Хамас ще бъде "силен и ефективен".

В речта си пред хиляди поддръжници в ливанската столица Бейрут той каза: "Израелското чакане е част от отмъщението и част от битката" и подчерта: "Нашето възмездие ще дойде. Нищо няма да ни спре, независимо от последствията, врагът чака с голям страх", пише германското издание Tagesschau, цитирано от Digi24.
Заседание на кабинета, в убежището в мазето на щаба на IDF

Преобладаващото мнение сред израелския отбранителен естаблишмънт е, че организацията Хизбула ще атакува първа и че ще използва високоточни ракети, за да удари точно щаба на Главното фронтово командване на израелските въоръжени сили в Тел Авив, но и други военни и разузнавателни бази в центъра на страната. От друга страна, разговорите в четвъртък са били посветени на темата за предотвратяване на цивилното население преди експлозията на първите ракети на Хизбула, за да има време да влезе в убежищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Халиф

преди 1 месец

Аман от тези войни, като че ли имат по сто живота та ще се убиваме,и безсмъртен да бях не бих убивал.

28

1-3

преди 1 месец

Да,палатковите лагери са мишена,още повече,че ракетите на хитреците се намират вътре,от там стрелят срещу Израел,и много ясно,след като мишената,от където стрелят се разпознае,ще се стреля върху нея.За това в целият свят ги знаят тия,че използват невинни хора за жив щит.А след това,с чиста съвест приписват деянията си на Израел,и отчитат жертвите,причинени от тях,на други.

27

аноним

преди 1 месец

А ти толкова ли си заслепен,че да вярваш на данните,съобщавани ни от някакво здравно ,,министерство,,"-ръководено от Хамас.Преди седмици самото ООН излезе със становище,че тия данни са многократно преувеличени,и не са достоверни!

fallback