Снимка: архив, БГНЕС

Йеменските хуси се включиха във войната между Израел и "Хамас", която бушува на повече от 1600 километра от централата им в Сана и вчера обявиха, че са изстреляли безпилотни самолети и ракети срещу Израел. Тези атаки подчертаха регионалните рискове на конфликта, пише Ройтерс.

Част от подкрепяна от Иран "Ос на съпротивата", хусите се обединиха в подкрепа на палестинците, след като "Хамас" нападна Израел на 7 октомври, и отвориха нов фронт за движението, което води война от осем години срещу оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция в Залива.

Още по темата
Военният говорител на хусите Яхя Сари каза в свое излъчено по телевизията обръщение, че групировката е изстреляла "голям брой" балистични ракети и дронове срещу Израел и че ще има още такива атаки, "за да помогнем на палестинците да постигнат победа".

Изявлението му потвърди разширяването на обхвата на конфликта, което предизвика тревоги в някои страни, включително в най-големия износител на петрол в света Саудитска Арабия, и засили опасенията от неговото разпространяване на фона на стремежа на Израел да унищожи "Хамас" в бастиона на групировката в Ивицата Газа.

Сари каза, че това е била третата атака на хусите срещу Израел от началото на конфликта, като по този начин изглежда потвърди, че те са отговорни за атаката с дрон на 28 октомври, която предизвика експлозии в Египет и за извършването на която Израел обвини хусите, както и за случай от 19 октомври, при който военноморският флот на САЩ прехвана три крилати ракети.

Израелският съветник по националната сигурност Цачи Ханегби каза, че атаките на хусите не могат да бъдат толерирани, но отказа да отговори на запитване как Израел би могъл да им отвърне.

Лозунгът на хусите е: "Смърт на Америка, смърт на Израел, проклятие за евреите и победа за исляма".

Ос на съпротивата

Хусите са важна част от "Оста на съпротивата", която се противопоставя на Израел и САЩ и извършва нападения в целия регион от 7 октомври. Подкрепяни от Иран иракски военни групировки обстрелват американските сили в Ирак и Сирия, а ливанската групировка "Хизбула" разменя огън с израелските сили на границата между Ливан и Израел.

Хусите демонстрираха своите способности с ракети и дронове по време на войната в Йемен чрез атаки срещу Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Водената от саудитците коалиция обвинява Иран, че въоръжава, обучава и финансира хусите. Групата отрича да е прокси на Иран и твърди, че разработва собствените си оръжия.

САЩ, които са основните съюзници на Израел, разположиха самолетоносачи, за да възпират разпространяването на конфликта от Газа. Иран също каза, че не иска войната да се разпространи.

Иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан обаче вчера посочи, че съюзниците на Техеран биха могли да предприемат по-нататъшни действия. "Групите за съпротива няма да си мълчат пред престъпленията на ционисткия режим и на пълната подкрепа от страна на Америка за ционисткия режим", заяви той. "Те няма да чакат съвет от никого; ако обстановката излезе от контрол, нито една страна няма да бъде в безопасност от нейните последици", добави Абдолахиан в свое изказване по време на среща с емира на Катар, цитирано от ирански държавни медии.

Говорителят на хусите Сари обвини Израел за нестабилността в Близкия изток и заяви, че "обхватът на конфликта" в региона се разширява от неговите "продължаващи престъпления". По думите му хусите ще продължат да извършват атаки "докато израелската агресия не спре".

Отбелязвайки, че ракетите и дроновете на хусите бяха свалени по време на неотдавнашните атаки, Моханад Хаге Али от Центъра "Карнеги" за Близкия изток каза, че засега техните атаки представляват "по-скоро послания, отколкото реална военна заплаха". "За Израел би имало риск, ако има пълномащабно нападение с множество ракетни изстрелвания от всички посоки, което би могло да претовари противовъздушната отбрана", каза той.

Саудитски опасения

В продължение на повече от година в Йемен цари относително спокойствие на фона на водените от ООН усилия за постигане на мир. Саудитска Арабия води разговори с хусите в опит да излезе от войната, тъй като Рияд се е съсредоточил върху икономическите си приоритети у дома. Атаките с ракети и дронове от страна на хусите срещу Израел обаче повишиха риска от конфликт за Саудитска Арабия.

Най-директният маршрут за дрон или ракета, изстреляни от Йемен, преминава над западната част на Саудитска Арабия близо до Червено море, преди да продължи над Йордания и да достигне Израел.

Службата за комуникации на саудитското правителство не отговори на запитване за коментар относно опасенията на кралството във връзка с нападенията на хусите.

Саудитският анализатор Азиз Алгашян каза, че Саудитска Арабия вероятно се опасява, че конфликтът ще се разпространи през нейните граници. "Смятам, че проблемът е, че тази война има потенциала да постави саудитците в позиция, в която да изглежда, че заемат страна между САЩ и Израел, и Иран", каза той. "Смятам, че саудитците искат да избегнат това", допълни той.

Саудитска Арабия и Иран, които са съответно водещата арабска сунитска и шиитска сила в региона, се споразумяха да възстановят дипломатическите си отношения по-рано тази година, което доведе до облекчаване на продължаващо от години напрежение, подклаждало конфликти в целия Близък изток.

През 2019 г. хусите поеха отговорност за атака, която временно извади от строя повече от половината от добива на петрол в Саудитска Арабия. САЩ заявиха, че Иран е отговорен за атаката, но Техеран отхвърли това обвинение.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase