Снимка: БГНЕС/ЕРА

Палестинското радикално движение Хамас ще освободи няколко чуждестранни заложници през следващите дни. Представителят на бойното крило на движението "Езедин Ал Касам" Абу Обейда заяви това във видеоклип в своя канал в Телеграм.

"Информирахме посредниците, че през следващите дни ще освободим няколко чужденци", каза той.

По-рано CNN съобщи, че водените от Катар преговори за заложниците на Хамас са постигнали значителен напредък, но остават големи пречки.

Хамас се зарече да превърне Газа в гробище за израелските военни.

"Информирахме посредниците, че ще освободим определен брой чужденци през следващите няколко дни", заяви Абу Обейда, говорител на бригадите "Езедин Ал Касам", в телевизионно обръщение.

Още по темата
Смята се, че в момента Хамас държи около 240 заложници в Ивицата Газа, след като на 7 октомври бойната групировка нападна общини в южната част на Израел, предизвиквайки ожесточена бомбардировъчна кампания и наземно навлизане на израелските военни на територията.

До момента са освободени петима заложници, включително четирима след преговори по дипломатически канал и един след операция на израелската армия. Съобщението бе направено в момент, когато международните организации предупредиха за нарастващите кръвопролития и хуманитарната криза в Газа, в ден, в който израелските войски и бойците на Хамас водиха "ожесточени сражения" в северната част на ивицата.

Военните самолети продължиха да нанасят непрестанни удари по Газа, където управляваното от Хамас министерство на здравеопазването съобщи, че досега са загинали 8525 души, включително над 3500 деца.

По-късно министерството съобщи, че най-малко 50 души са загинали при израелска бомбардировка на бежански лагер в северната част на Ивицата Газа днес.

Израелските военни потвърдиха, че са нанесли удар по бежанския лагер „Джабалия“ в Газа, като заявиха, че операцията е успяла да убие ключов командир на Хамас, свързан с нападението на палестинската войнствена групировка срещу Израел на 7 октомври.

"Ликвидирането му беше извършено като част от широкомащабен удар по терористите и терористичната инфраструктура, принадлежащи към Централния батальон "Джабалия", който беше поел контрол над граждански сгради в град Газа", заявиха военните. Те имаха предвид Ибрахим Биари, командир на Централния батальон "Джабалия" на Хамас.

Египет е разположил десетки танкове и бронирани превозни средства в близост до контролно-пропускателния пункт Рафах (КПП Рафах) на границата с Ивицата Газа, съобщи The Times of Israel.

Според репортерите на вестника в близост до границата между Египет и ивицата Газа има танкове, бронирани машини и "десетки превозни средства". Разполагането на тежка техника в близост до контролно-пропускателния пункт е свързано с опасенията на Кайро от евентуален приток на десетки хиляди бежанци от ивицата Газа.

Агенциите на ООН оценяват ситуацията в ивицата Газа като катастрофална в разгара на сраженията между Израел и Хамас. ООН твърди, че в Газа няма безопасни места, повече от 670 000 разселени хора се намират в пренаселени институции. Има недостиг на храна, вода и лекарства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase