Снимка: БГНЕС

Дългата история на израелско-палестинския конфликт е изпълнена с кръвопролития, разселвания и национални травми. Но дори по тези относителни стандарти, настоящата криза се откроява.

От една страна, тя е особено брутална. От Холокоста насам толкова много евреи не са били избити едновременно, както на 7 октомври, когато бойци на "Хамас" нахлуха в Израел, убивайки 1400 души и вземайки повече от 200 заложници. Преди Израел да ескалира сухопътните си операции в управляваната от "Хамас" Ивица Газа, неговите ответни удари, предимно от въздуха, убиха повече от 7700 палестинци, според властите в Газа, и принудиха близо половината от населението от 2,3 милиона да се изсели, според оценка на служители на ООН. Решението на Израел да прекъсне електрозахранването на Газа и сериозно да ограничи доставките на вода и храна заплашва с по-голяма хуманитарна катастрофа.

Освен това, тази нова глава промени начина, по който израелците виждат заплахата от ислямистката група, и следователно мерките, които са готови да предприемат срещу нея. От самото начало "Хамас", която САЩ и Европейският съюз определят като терористична организация, е посветена на унищожаването на държавата Израел. В продължение на три десетилетия тя се придържаше към тази мисия, докато други палестински лидери се ангажираха с мирно съжителство с Израел, като същевременно преследваха създаването на собствена държава заедно с това. "Хамас" счита цялата Света земя - която обхваща това, което днес е Израел, Западния бряг и Газа - божествено дарение на Исляма и обещава в своята харта да унищожи Израел по всякакъв начин. След като "Хамас" показа на какво е способен на 7 октомври, израелците сега казват, че са решени не само да потиснат групировката, но и да я разбият – цел, която ще доведе до още кръвопролития и може да не е постижима.

Атаката срещу Израел този ден започна с бараж от ракетни удари, изстреляни от Газа. Когато слънцето изгря, няколко хиляди тежко въоръжени бойци на Хамас навлязоха от ивицата, предимно през дупки, които бяха пробили в оградата по границата с Израел. Други използваха парапланери или проникнаха по море. Те влязоха в армейски бази и атакуваха градове, както и музикален фестивал в пустинята, изглежда с единствената цел да убият или вземат за заложници колкото се може повече израелци.

След като нахлуващите бойци се върнаха в Газа или бяха убити, или пленени, "Хамас" продължи да изстрелва ракети по Израел, около 7000 от тях, според израелската армия. Досега по-голямата част от тях са причинили малко или никаква вреда, до голяма степен поради израелската система за противовъздушна отбрана Iron Dome, която според военните има процент на прихващане от около 90%. И все пак подобни ракетни атаки могат да бъдат смъртоносни – те убиха 12 израелски цивилни през 2021 г. – и карат хората да се втурват към бомбоубежищата, когато сигнал предупреждава за наближаващи ракети.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase