Снимка: БГНЕС

Израелският парламент одобри реформа, която цели да се улесни достъпа до аборт. Министърът на здравеопазването Ницан Хоровиц определи тази стъпка като пълна противоположност на репресивното, според него, решение на Върховния съд на САЩ, предаде Франс прес.

Абортите са легални в Израел, но трябва да бъдат одобрени от комисия на здравното министерство след лично посещение, според процедури, въведени през 70-те години на миналия век, които не бяха преразглеждани.

Вчера парламентът запази условието процедурата да се одобрява от министерска комисия, но разреши здравно застрахователните каси да извършват аборти в общностните центрове, а не само в болниците или в големите клиники. Освен това жените ще могат да подават заявление онлайн и няма да са задължени да дават лично показания пред комисията, мярка, която министърът определи като потенциално унизителна и ненужна.

Още по темата

"В продължение на над 30 години здравното министерство работеше според архаични правила, подтикващи членовете на комисията да направят всичко по силите си, за да намалят броя на ненужните аборти, включително като призовават жените да преразгледат избора си /да направят аборт/", подчерта Хоровиц, лидер на лявата партия "Мерец". Според него одобрената вчера реформа ще въведе по-прости и по-прогресивни правила, "с което ще подсили правото на жените да разполагат с тялото си".

Министърът порица "репресивното" решение, взето от Върховния съд на САЩ, който в петък отмени съдебно решение, гарантиращо правото на американките да извършват аборт, предаде БТА.

Новите израелски правила влизат в сила след три месеца, за да може министерската комисия да има време за адаптация.

По най-нови данни, през 2020 г. 17 548 жени в Израел са поискали разрешение за извършване на аборт, 17 358 (98,9%) са го получили, а 16 430 от тях са се подложили на процедурата.

Коментари Напиши коментар

1

вярващ

преди 1 месец

Какви аборти, не знаетели БОЖИИТЕ заповеди? Аборта е убийство!!!