Снимка: Bulgaria ON AIR

Ршението на Върховния съд в Съединените щати да отмени правото на аборт донесе вълна от реакции. Така на практика, отделните щати вече ще имат правото да забраняват абортите. В някои от тях клиники започнаха да затварят, а президентът нарече решението "трагична грешка".

До тук се стигна след като най-висшата инстанция отмени решение от 1973 година по делото "Роу срещу Уейд", което се приемаше като ключово за правата на жените. Остра реакция дойде веднага и от американския президент.

"Това е един тъжен ден за страната, но това не означава, че битката е приключила", заяви Джо Байдън, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Той обеща да работи за правото на жените да пътуват, за да правят аборти в щати, където процедурата е законна, както и за достъпа на жените до контрацепция. Байдън призова хората да излязат на междинните избори за конгрес през ноември и да изберат законодатели, които са склонни да застанат зад абортите.

Едва трима съдии либерали от деветимата пожизнени магистрати изразиха несъгласие с решението. Американският Конгрес също се раздели. Лидерът на републиканците заяви, че случилото се е "историческа победа за Конституцията и най-уязвимите в нашето общество. Председателят на Камарата на представителите нападна републиканците.

Веднага след произнасянето на решението избухнаха протести. Във Финикс, щата Аризона, полицията разпръсна събралите се със сълзотворен газ. Клиника за аборти в Арканзас вече затвори, а служителите се обаждаха на жените с насрочени часове да им кажат, че те се отменят.

На практика решението бележи най-значителното ограничаване на вече установени конституционни права в историята на съда. И означава, че около 36 милиона жени в репродуктивна възраст няма да имат право на аборт дори и след случай на насилие.

 

Коментари Напиши коментар

79

вярващ

преди 3 месеца

Аборта е убийство, четете 10-те БОЖИИ заповеди! И преди и след 3-те месеца - убийство е! Който го е извършил - да се покае и да иска прошка в името на ИСУС ХРИСТОС (ЯШУА МЕСИЯ на еврейски), или отива в ада за вечността!

78

Ааа, не!

преди 3 месеца

Първо, не е честно на национално ниво, всички данъкоплатци да им плащат абортите. От друга страна лъжа е че с този закон се забраняват абортите. Просто всеки щат ще си взима решението. Дали до 3тия месец да е разрешено или след 9тия месец. И дали влиза в безплатите процедури. Престанете да лъжете хората с такива манипулативни статии! Който плаща за тях плаща и на протестиращите. Знаете много добре кой!

77

Анонимен

преди 3 месеца

По едни новини казаха, че забраната е за аборт длед 15та седмица. Това са поне 3 месеца. Напълно достатъчно е.