Общ преглед
Втори ден в САЩ продължават демонстрации срещу решението на Върховния съд за право на аборт на американските жени.

Хиляди хора се събраха пред Върховния съд във Вашингтон в събота, заобиколени от бариери и поставени под полицейска защита.

„Това, което се случи вчера, е неописуемо и отвратително“, възкликна Миа Стагнер, 19-годишна студентка по политически науки. "Никоя жена не трябва да бъде принуждавана да стане майка."

Около нея защитниците на правото на аборт скандираха „разделяне на църквата от държавата“, „моето тяло, мой избор“.

Няколкостотин активисти за правото на аборт също се събраха в Лос Анджелис, бяха планирани протести в други градове, особено в щатите, които се възползваха от решението на Съда, за да забранят незабавно абортите на своята територия.

Докато клиниките в Мисури, Южна Дакота или Джорджия затваряха вратите си една след друга, демократичните щати, като Калифорния или Ню Йорк, се ангажираха да защитават достъпа до аборти на тяхна територия.

Президентът Джо Байдън каза в събота, преди да отлети за Европа, че разбира „колко болезнено и опустошително е това решение за много американци“.

В петък той призова американците да защитят правото на аборт по време на междинните избори през ноември.

Защитниците на правото на аборт също се опасяват, че Върховният съд с ясно консервативно мнозинство ще отмени други права като брак за всички или контрацепцията.

Още по темата
"Те преследваха жените. Ще преследват ЛГБТ общността и контрацепцията", каза пред АФП Каролайн Келър, която протестира пред Върховния съд.

В петък две демонстрации бяха белязани от насилие. В Сидър Рапидс, Айова, микробус се вряза в група протестиращи, наранявайки жена в стъпалото, според местни медии.

А в Аризона полицията призна, че е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи, които „многократно блъскаха прозорците на щатския сенат“.

В Лос Анджелис демонстрация бе разпръсната от полицаи, оборудвани с палки.
 

Коментари Напиши коментар

196

Анонимен

преди 3 месеца

216, аз също нямам деца - така реших и не съжалявам за това. Държавата нямала думата, казвате. Върховният съд излиза с решение, което е с императивно въздействие (над него стои само Бог, ако го има), а Вие ми казвате, че държавата нямала думата. Вие в кой свят живеете? Държавата на последна инстанция винаги има думата, чрез своите закони, дори и когато някои от тези закони са аморални. Такава държава сме си направили от времето на Френската революция.

195

Анонимен

преди 3 месеца

До До ДедоАми да са мислили, бе. То се иска малко акъл като правиш нещо. Има всякакви предпазни средства вече. Жена съм и точно затова би ме заболяло адски, ако трябва да убия нероденото си дете. Това е живот още от зачеването, независимо кой какво казва.Бих разбрала аборта само ако става въпрос за изнасилване или ако детето ще е с непоправими увреждания... иначе не.

194

Анонимен

преди 3 месеца

213, Е аз съм решила и нямам деца. Няма и да имам. Маникюр не нося ( не всички жени са кифли, колкото и да ти е чудно).Всеки е собственост само на себе си. Държавата няма думата.