Снимка: Pixabay

Консервативният щат Мисури в Средния Запад стана първият щат в САЩ, който забрани абортите, часове след като Върховният съд отмени десетилетия на конституционна защита на процедурата.

"Мисури току-що стана първият щат в страната, който ефективно сложи край на абортите", заяви главният прокурор на щата Ерик Шмит в Twitter. "Това е знаменателен ден за неприкосновеността на живота."

По-късно днес това стори и Тексас. Главният прокурор на щата Кен Пакстън обяви, че абортите в щата вече са незаконни.

Тексас е сред щатите, които преди това приеха така наречените "условни закони" - мерки, които трябва да влязат в сила веднага след като Върховният съд отмени федералните гаранции за правото на аборт.

"В продължение на половин век американците трябваше да живеят под диктата на едно незаконно, противоконституционно и произволно решение на Върховния съд", изтъкна главният прокурор на Тексас. „Но това вече е минало. Днес въпросът за абортите отново е в ръцете на щатите. А Тексас вече е отговорил на този въпрос: абортите тук са незаконни."

Освен това Пакстън обяви петък, 24 юни, за почивен ден за служителите си на фона на очакваните протести във връзка с решението на Върховния съд относно абортите.

По-рано Върховният съд на САЩ постанови решение, с което отмени федералните гаранции за абортите. Отделните щати вече могат да определят правила за абортите, включително да ги забраняват изцяло.

Съдът, доминиран от консерваторите, отмени знаковото решение "Роу срещу Уейд" от 1973 г., което запазваше правото на жената на аборт, и заяви, че отделните щати могат сами да разрешават или забраняват процедурата.

Калифорния, Орегон и Вашингтон се обявиха в защита на правото на аборт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase