Снимка: БТА
fallback

Двадесет и един членове на екипажа от поразения от взрив петролен танкер "Кокука Кърейджъс" в Оманския залив, които бяха спасени вчера от американски военен кораб, бяха върнати обратно на борда на своя танкер, за да помагат за изтеглянето му до пристанище за ремонт, предаде Ройтерс, цитирайки съобщение от Петия американски флот.

Американският боен кораб "Бейнбридж" остава в близък контакт с танкера, каза Джошуа Грей, представител на Пет флот. Японският "Кокука Кърейджъс" бе единият от двата танкера, които вчера пострадаха от взривове в Оманския залив, и сега е теглен към пристанище Хор Факан в ОАЕ, съобщиха от фирмата корабен оператор "Бернхард Шулте". Според холандския морски инженер Боскалис това пристанище е определено да ремонтира двата пострадали вчера танкера.

Oще по темата

Междувременно Иран съобщи днес, че е изпратил експерти на другия от танкерите - "Фронт олтеър", от който също бяха спасени моряци. Експертите ще проучат дали екипажът може да се завърне на борда му. В съобщението на агенция ИРНА се казва, че спасените моряци са били отведени в иранското пристанище Бандар Джъск в Персийския залив.

"Пожарите и на двата танкера са изгасени. Пратихме експерти, които да преценят дали екипажът, спасен от Иран, може да се върне на единия от танкерите", ката Аллахморад Афифипур, шеф на пристанищата в иранската крайбрежна провинция Ормозган, цитиран от агенция Тасним.

Иранските тв канали показаха кадри с 23-ма спасени членове на екипажа, като посочиха, че 11 от тях са руснаци, други 11 са филипинци и 1 е грузинец.

САЩ обвиниха Иран, че е атакувал двата танкера. Техеран обаче отрича всички обвинения. Вчерашният инцидент отново наду цените на петрола и подхрани опасения от нова американско-иранска конфронтация.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 4 години

те им правят фоерверките,после се стичали на помощ.лицемер,продакшъм

10

Анонимен

преди 4 години

чебураци на заплата, я напънете 2-те мозъчни клетки дето имате - кой печели от този конфликт? Рассия, Саудитска Арабия............ нямам повече въпроси.

9

Наблюдател

преди 4 години

Колкото Ал Кайда срути кулите, толкова и иранците нападнаха танкерите. САЩ си търсят повод за война, ама вече никой не им се вързва. Нещо като в приказката за лъжливото овчарче.

fallback